Skånsk kavring (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om kavring

(kavring, tvegäddad kavring, Så bakas kavring)

Engelsk översättning kavring = Swedish rye bread

Fransk översättning kavring = pain de seigle suédois

Italiensk översättning kavring = pane di segale svedese

Tysk översättning kavring = Schwedisches Roggenbrot

Spansk översättning kavring = pan de centeno sueco

Kavring är ursprungligen ett mörkt, grovt, sirapssötat rågbröd, med ursprung från sydvästra Sverige och med påbrå från Danmark. Förr bakades brödet även av kornmjöl och potatis. Ursprungligen är det ett lagringståligt tungt surdegsbröd. Sedan kavringen bakats i ugnen en första gång, klövs det mitt itu och bakades (torkades) ännu en gång ("tvegräddat bröd"), varigenom den blev mycket hållbart. Numera används namnet kavring även om andra typer av sirapssötade och kryddade rågbröd. "Kavring" i Norge = skorpor. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.


SÅ BAKAS KAVRING

Klassisk kavring bakas på fullkornsrågmjöl (grovt rågmjöl) och blir saftigt och hållbart genom att en del av rågmjölet skållas och genom tillsats av surdeg, som ger brödet en syrlig brytning. Brödet blir kompakt och tungt och därmed lätt att skiva tunt. Klassisk kryddning är kummin, men också fänkålsfrön, anis och mald pomeransskal. Brödet får sin mörka färg genom tillsats av mörk sirap, ibland även av tillsatt soja. Det blir godast om det får ligga till sig ett dygn.

Varianter:

  • Surdegskavring på grovt rågmjöl är det klassiska sättet att baka kavring. Numera vanligen uppblandat med en mindre del vetemjöl. Se recept > Surdegskavring. Läs mer > Så bakas matbröd med surdeg.
  • Surdegskavring med färdig surdeg: För den som inte har egen surdegsrund finns färdig surdeg att köpa i butik. Ett mycket bra alternativt och enkelt att baka. Se dito recept. Läs mer > Jäst.
  • Mörk kavring bakas på rågmjöl uppblandat med vetemjöl och jäst (se recept > Mörk kavring på rågmjöl). Bakas som annat mörkt bröd. Läs mer > Så bakas matbröd med jäst.
  • Ljus kavring bakas vanligen på rågsikt och liknande mjölblandningar, det vill säga där rågmjöl är i minoritet. Bakas på samma sätt som mörk kavring.
  • Kavring med filmjölk är numera det vanliga sättet att baka kavring, för att det är enkelt och går snabbt. Se recept > Ljus kavring med filmjölk. Läs mer > Så bakas filmjölksbröd.
  • Glutenfri kavring bakas på glutenfritt mjöl som ris-, bovete-, teff-, och havremjöl, med tillsats av fibrer. Ofta som ett filmjölksbröd.
  • 4-kantig form är ganska typiskt för kavring. Använd brödform med raka kanter och lägg en plåt eller ugnsfast platta på formarna i ugnen och en tyngd därpå. Baka gärna lite längre tid så att brödet blir lite fastare. Lite frön i brödet gör det till ett lite lyxigare.


SÅ ANVÄNDS KAVRING

Kavring har lätt sötsur smak och anses passa särskild bra med sill, ägg, skaldjursröror och liknande som pålägg. Passar också bra till cheesecakes eller smörgåstårta.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Så bakas matbröd med surdeg

Jäst

Recept med Om kavring

Det finns 10 recept med Om kavring