ankarstock = ("wooden log on anchor"), Swedish classic rye bread
ankarstock = ("bûche de bois sur ancre"), pain de seigle classique suédois
ankarstock = ("Holzscheit auf Anker"), schwedisches klassisches Roggenbrot
ankarstock = ("Holzscheit auf Anker"), schwedisches klassisches Roggenbrot
ankarstock = ("tronco de madera en el ancla"), pan de centeno clásico sueco
Ankarstock är ett mjukt surdegsbröd tillagat av vete- och rågmjöl/kornmaltsmjöl, fett, mörk sirap eller farinsocker och salt. Kan vara smaksatt med fänkål, anis och kummin. Till formen ofta fyrkantigt, bakat i raka formar med tyngd ovanpå. Sällsynt förekommande i vanliga livsmedelsbutiker. Se recept ankarstock via länk till höger om bilden ovan.
Historia: Brödet omtalas första gången 1669 och 1752 infördes ankarstock som militärt bröd i Sverige och blev ett av två brödtyper som enligt Kungl. Maj:ts förordningar skulle ersätta skeppsskorporna. Brödet bakades i statens Kronobagerier, bland annat i Karlskrona från mitten av 1700-talet till mitten av 1900-talet, men under krigstid fick andra bagerier hjälpa till. Det var ett mjukt bröd som vägde 1,7 kilo, vilket motsvarade två dagsransoner, som med tiden ombord blev ganska hårt. Namnet för att brödet liknades med den ankarstock av trä som sitter tvärs på ett gammal ankare (bild ovan). Ankarstocken blev ett statusbrödet då det främst var avsett för befäl.
Bilden ovan: Ankaret med ankarstock från Vasamuseets bildarkiv. Brödet är en fototavla som är till salu (klicka på texten under bilden).
SÅ ANVÄNDS ANKARSTOCK
Ankarstock är ett mustigt och smakrikt bröd liknade klassisk limpa. Passar som smörgåsbröd och som tilltuggsbröd till soppa.
Kunskapskokboken. Reviderat 2019-08
Recept med Om ankarstock
Det finns 1 recept med Om ankarstock
-
Ankarstock, klassiskt mörkt fördegsbröd
Tid: 1 tim (+ 14 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan