Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 402

Kcal / portion: 62

GBR (GI) / port: 1
Recept: 2492 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 21%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Smör el. margarin 150.0 gram 44%
Strösocker 0.8 dl 11%
Äggula 1.0 styck 2%
Vetemjöl 3.5 dl 30%
Vaniljsocker 1.0 tsk 0%
Garnering:
Äggvita 1.0 styck 1%
Pärlsocker 2.0 msk 4%
Björnbärssylt 1.0 dl 8%
Kockskolan:
Om mördeg > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Om skurna kakor > Äts ej
Så bakas mördegskakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min )
- Deg: Rör rumsvarmt matfett och socker poröst.
- Tillsätt äggula, vaniljsocker och mjöl. Arbeta snabbt samman till smidig deg.
- Rulla degen till 2,5 centimeter tjocka längder. Pensla lätt med lättvispad äggvita och rulla dem i pärlsocker. Lägg längderna minst 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Grädda: Skör rullarna i 1/2-centimeters skivor. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
- Gör en fördjupning med tummen i varje kaka. Lägg på en klick sylt eller marmelad.
- Grädda mitt i ugnen till vacker guldgul färg, cirka 12 minuter. Låt kallna på galler.
- Förvaras i burk med lock i en månad. Kan frysas i 6 månader
Kockens kommentar
För att sylten inte ska rinna ut från kakorna bör den vara ganska fast. Om lös sylt används kan lite majsmjöl tillsättas för en fastare konsistens.
Syltkaka eller gelékakor kan alla småkakor kallas som fylls med sylt respektive gelé. En variant är så kallade wienerstänger, se dito recept.
Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Stockholmskakor, syltkakor, gelékakor
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan