Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 334

Kcal / portion: 1083

GBR (GI) / port: 16
Recept: 4334 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 40%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Digestivekex choklad 10.0 styck 17%
Äggula 5.0 styck 6%
Smör normalsaltat 75.0 gram 13%
Kondenserad mjölk sockrad 400.0 gram 31%
Strösocker 1.0 msk 1%
Lime färskpressad 2.0 styck 1%
Pajform (låg kant) > 1.0 styck Äts ej
Sås:
Passionsfrukt 8.0 styck 2%
Strösocker 1.0 dl 9%
Drambuie 2.0 dl 18%
Bitter (t.ex. Campari) 5.0 cl 2%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (40 min + 6 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 150°C. Smula kex och smält smör. Riv limeskal och pressa ut juicen.
- Blanda kexsmulorna med smör och socker. Platta ut degen i botten på formen. Grädda i ugnen 10 minuter. Tag ut pajbottnen och låt den kallna. Höj sedan ugnstemperaturen till 150°C.
- Vispa äggulor med elvisp tills de tjocknar. Tillsätt mjölk och vispa ytterligare någon minut. Rör ner limeskal och juice och häll den sedan i pajskalet. Grädda 10-15 minuter tills smeten blivit fast. Låt svalna och ställ den i kylskåp över natten.
- Ta ut pajen ur kylen 30 minuter före servering. Gröp ur passionsfrukterna med en tesked. Lägg fruktköttet i en kastrull och tillsätt alkohol och socker. Koka försiktigt tills såsen fått en tjock och fin konsistens.
Kockens kommentar
Den här pajen är inte särskilt söt. Däremot har den en fin kolaton (av mjölken) och härlig syra av limen. Passionsfruktens frön ger en lätt bitter ton. Ta bort fröna om du inte önskar bittersmaken.
Fler recept inom Kycklingmeny
Liknande recept som Limepaj med passionerad fruktsås
-
Toast Skagen (förrätt)
Tid: 25 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Kycklingfilé i baconpaket
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Limepaj med passionerad fruktsås
Tid: 40 min (+ 6 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan