Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 51

Kcal / portion: 239

GBR (GI) / port: 3
Recept: 957 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 0%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vitkål ansad 1.0 kilo 31%
Sirap ljus 1.0 dl 47%
Sojasås 2.0 msk 2%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Ättikssprit 12% 2.0 msk 2%
Skinkspad } 5.0 dl 4%
eller %
Tillbehör:
Äpple syrligt 3.0 styck 14%
Kock: Pia, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 25 min )
- Skär vitkålen i strimlor. Bryn kålen i matfettet i en gryta på medelvärme. Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg över kålen i en ugnsfast form och ringla över sirap, soja, ättikssprit och kryddor. Häll på skinkspad eller kycklingbuljong. Salta och peppra.
- Ställ in formen i ugnen och låt koka i 45-60 minuter. Rör om då och då. Späd eventuellt med lite mer vätska.
- Servera brunkål tillsammans med syrliga äppleskivor till skinka, revbensspjäll eller fläskkorv.
Kockens kommentar
Brunkål på gammeldax skånskt maner, görs på strimlad vitkål enligt detta recept. Det finns dock en variant av bladkål som har brunaktiga blad och benämns brunkål.
PASSAR TILL
Fler recept inom Tillbehör på julbordet
Liknande recept som Skånsk brunkål av vitkål
-
Mild senap
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stark söt senap med smak
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Brännvinsost
Tid: 5 min (+ 3 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Klassisk halländsk grönkål - långkål
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Senap med pulver
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Apelsinsenap med kaffe
Tid: 10 min (+ 12 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Koka potatis
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Stuvad grönkål - långkål
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rödkålssallad
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Rödbetssallad
Tid: 10 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Pia, Kockskolan