Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 410

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 6%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Kalkon hel med skinn 4.0 kilo 100%
3-5 kg (6-10 port):
160°> 2-3 tim eller
180°> 1-1,5 tim eller
200°>1 tim+150° 1,5 tim
5-8 kg (10-16 port):
160°> 3-4 tim eller
180°> 1,5-2,5 tim eller
200°>1,5 tim+150° 2 tim
Innertemperatur ca 80°
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (4 tim )
- Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
- Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Täck kalkonen efter cirka en timme med folie för att bevara den saftig.
- Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
- Låt kalkonen vila 30 minuter utanför ugnen. Sila gärna av skyn och red till en god sås.
Kockens kommentar
Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Först hög, sedan låg temperatur ger saftigt kött och knaprig yta. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.
Passar till
Fler recept inom Kalkon och struts
Liknande recept som Hel kalkon i ugn - grundrecept
-
Hel kalkon i ugn - grundrecept
Tid: 4 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonmiddag ā la Thanksgiving
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med kapris
Tid: 35 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kalkonrulle med kycklingfärs
Tid: 1 tim 5 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gratinerat kalkonbröst med citronsky
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Gobbles, gobbles - kalkonfrukost
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dubbelpanerad kalkonschnitzel med yoghurtcole slaw och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonbröst med sötpotatis och lök
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Kalkonschnitzel med löksås
Tid: 35 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Saffransbiffar av kalkonfärs
Tid: 1 tim 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan