Hel kalkon i ugn - grundrecept

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Hel kalkon i ugn - grundrecept

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Kalkon hel med skinn

4.0 

kilo

Salt och peppar

 

 

Hushållssnöre

 

 

Smör normalsaltat

 

 

 

3-5 kg (6-10 port):

 

160°> 2-3 tim eller

 

180°> 1-1,5 tim eller

 

200°>1 tim+150° 1,5 tim

 

 

5-8 kg (10-16 port):

 

160°> 3-4 tim eller

 

180°> 1,5-2,5 tim eller

 

200°>1,5 tim+150° 2 tim

 

 

Innertemperatur ca 80°

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Campolieti Ripasso

Kryddigt rött vin
Pris: 95 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 410

GBR (GI) / port: 0

Recept: 3276 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 26%

Fett: 6%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 263 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalkon hel med skinn 4.0 kilo 100%

Salt och peppar 0%

Hushållssnöre %

Smör normalsaltat 0%

 

3-5 kg (6-10 port):

160°> 2-3 tim eller 

180°> 1-1,5 tim eller 

200°>1 tim+150° 1,5 tim 

 

5-8 kg (10-16 port):

160°> 3-4 tim eller 

180°> 1,5-2,5 tim eller 

200°>1,5 tim+150° 2 tim 

 

Innertemperatur ca 80° 

Tillagning (4 tim )

  1. Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
  2. Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Täck kalkonen efter cirka en timme med folie för att bevara den saftig.
  3. Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är ca 80 grader. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
  4. Låt kalkonen vila 30 minuter utanför ugnen. Sila gärna av skyn och red till en god sås.

Kockens kommentar

Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Först hög, sedan låg temperatur ger saftigt kött och knaprig yta. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.

Passar till

Stuffing till kalkon

Hemmagjord tranbärssylt

Sötpotatismos

Jfr: Kalkonmiddag

Fler recept inom Kalkon och struts

Liknande recept som Hel kalkon i ugn - grundrecept