Pumpapaj med pepparkaksbotten

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Pumpapaj med pepparkaksbotten

Lägg till ingredienser

Antal bitar (16/paj): 16

Pajdeg:

 

Färdiga pepparkakor >

250.0 

gram

Smör normalsaltat

200.0 

gram

 

Fyllning:

 

Pumpapuré

800.0 

gram

Farinsocker

2.0 

dl

Strösocker

1.0 

dl

Salt

1.0 

tsk

Sirap ljus

3.0 

msk

Whisky

3.0 

msk

Kanel

3.0 

tsk

Ingefära färskriven

3.0 

msk

Muskot riven

1.0 

krm

Ägg

6.0 

styck

Kondenserad mjölk sockrad

2.0 

dl

 

Tillbehör:

 

Vispgrädde

2.0 

dl

Stor pajform (25-33 cm)

 

 

 

Kockskolan:

 

Så lagas efterrättspaj >

 

 

Om finpajer >

 

 

Om pumpor >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 382

GBR (GI) / port: 3

Recept: 6117 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 15%

Kolhydrater: 31%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 134 gram)

Ingredienser

Visa:
Pajdeg:

Färdiga pepparkakor > 250.0 gram 19%

Smör normalsaltat 200.0 gram 24%

 

Fyllning:

Pumpapuré 800.0 gram 3%

Farinsocker 2.0 dl 10%

Strösocker 1.0 dl 6%

Salt 1.0 tsk 0%

Sirap ljus 3.0 msk 3%

Whisky 3.0 msk 2%

Kanel 3.0 tsk 0%

Ingefära färskriven 3.0 msk 0%

Muskot riven 1.0 krm 0%

Ägg 6.0 styck 6%

Kondenserad mjölk sockrad 2.0 dl 15%

 

Tillbehör:

Vispgrädde 2.0 dl 12%

Stor pajform (25-33 cm) Äts ej

 

Kockskolan:

Så lagas efterrättspaj > Äts ej

Om finpajer > Äts ej

Om pumpor > Äts ej

Tillagning (1 tim 10 min )

  1. Sätt ugnen på 225ºC.
  2. Pajbotten: Smält smör. Mixa pepparkakorna i en matberedare. Blanda med smöret. Pressa ut degen i en smörad stor pajform (eller i två mindre).
  3. Fyllning: Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll sedan smeten i pajformen.
  4. Grädda: Sätt in i ugnen och grädda i 45 minuter. Sänk värmen till 175ºC efter 15 minuter.
  5. Stäng av ugnen när pumpapajen gräddat klart och låt den stå i ugnen med öppen lucka i ytterligare 20 minuter. Låt den sedan kallna.
  6. Servera: Vispa under tiden grädde. Tillsätt eventuellt lite strösocker i den vispade grädden. Vaniljsås är ett alternativ.

Kockens kommentar

Pumpapaj kan med fördel stå över natten i kylskåp innan servering. Detta gör att pajen drar åt sig av de goda kryddorna, och blir saftigare. Pumpapuré till pumpapaj kan vara svårt att hitta i butik. Alternativt kokas och mosas skalad och urkärnad pumpa.

Alternativ

Pumpkin pie

Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer

Liknande recept som Pumpapaj med pepparkaksbotten