Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 284

Kcal / portion: 382

GBR (GI) / port: 3
Recept: 6117 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 15%
Kolhydrater: 31%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Pajdeg:
Färdiga pepparkakor > 250.0 gram 19%
Smör normalsaltat 200.0 gram 24%
Fyllning:
Pumpapuré 800.0 gram 3%
Farinsocker 2.0 dl 10%
Strösocker 1.0 dl 6%
Salt 1.0 tsk 0%
Sirap ljus 3.0 msk 3%
Whisky 3.0 msk 2%
Kanel 3.0 tsk 0%
Ingefära färskriven 3.0 msk 0%
Muskot riven 1.0 krm 0%
Ägg 6.0 styck 6%
Kondenserad mjölk sockrad 2.0 dl 15%
Tillbehör:
Vispgrädde 2.0 dl 12%
Stor pajform (25-33 cm) Äts ej
Kockskolan:
Så lagas efterrättspaj > Äts ej
Om finpajer > Äts ej
Om pumpor > Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim 10 min )
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Pajbotten: Smält smör. Mixa pepparkakorna i en matberedare. Blanda med smöret. Pressa ut degen i en smörad stor pajform (eller i två mindre).
- Fyllning: Blanda övriga ingredienser i en bunke och häll sedan smeten i pajformen.
- Grädda: Sätt in i ugnen och grädda i 45 minuter. Sänk värmen till 175ºC efter 15 minuter.
- Stäng av ugnen när pumpapajen gräddat klart och låt den stå i ugnen med öppen lucka i ytterligare 20 minuter. Låt den sedan kallna.
- Servera: Vispa under tiden grädde. Tillsätt eventuellt lite strösocker i den vispade grädden. Vaniljsås är ett alternativ.
Kockens kommentar
Pumpapaj kan med fördel stå över natten i kylskåp innan servering. Detta gör att pajen drar åt sig av de goda kryddorna, och blir saftigare. Pumpapuré till pumpapaj kan vara svårt att hitta i butik. Alternativt kokas och mosas skalad och urkärnad pumpa.
Alternativ
Fler recept inom Fruktpajer, bärpajer
Liknande recept som Pumpapaj med pepparkaksbotten
-
Klassisk äppelpaj
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Amerikansk stor äppelpaj
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med bovete och hasselnötter
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Äppelpaj med romrussin
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Äpple och päroncrustade med syrliga russin
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Maximillian
-
Plommonpaj med mandelmassa
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Zwetschgenkuchen, Zwetschgen Datschi - klassisk tysk sviskontårta
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bärpaj - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan