Kalkonmiddag ā la Thanksgiving

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kalkonmiddag ā la Thanksgiving

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 6

Kalkon hel med skinn

3.0 

kilo

Salt och peppar

 

 

 

Fyllning (stuffing):

 

Champinjoner färska

15.0 

styck

Bacon

350.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Ägg

2.0 

styck

Äggula

2.0 

styck

Ströbröd

2.0 

dl

Timjan färsk

1.0 

kvist

Salvia färsk

1.0 

kvist

 

Sås:

 

Portvin

3.0 

msk

Steksky (+ev vatten)

1.0 

dl

Kycklingfond konc.

2.0 

msk

Vispgrädde

1.0 

dl

 

Sötpotatismos:

 

Sötpotatis

3.0 

styck

Potatis

4.0 

styck

Vispgrädde

1.5 

dl

 

Tillbehör:

 

Brysselkål färsk

200.0 

gram

Tranbärssylt

2.0 

dl

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Simonsig Labyrinth Cabernet Sauvignon

Smakrikt rött vin
Pris: 129 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 139

Kcal / portion: 815

GBR (GI) / port: 4

Recept: 4888 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 13%

Fett: 6%

Kolhydrater: 8%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 584 gram)

Ingredienser

Visa:

Kalkon hel med skinn 3.0 kilo 50%

Salt och peppar 0%

 

Fyllning (stuffing):

Champinjoner färska 15.0 styck Äts ej

Bacon 350.0 gram Äts ej

Gul lök 2.0 styck Äts ej

Ägg 2.0 styck Äts ej

Äggula 2.0 styck Äts ej

Ströbröd 2.0 dl Äts ej

Timjan färsk 1.0 kvist Äts ej

Salvia färsk 1.0 kvist Äts ej

 

Sås:

Portvin 3.0 msk 1%

Steksky (+ev vatten) 1.0 dl 1%

Kycklingfond konc. 2.0 msk 2%

Vispgrädde 1.0 dl 7%

 

Sötpotatismos:

Sötpotatis 3.0 styck 12%

Potatis 4.0 styck 5%

Vispgrädde 1.5 dl 11%

 

Tillbehör:

Brysselkål färsk 200.0 gram 1%

Tranbärssylt 2.0 dl 7%

Tillagning (4 tim )

  1. Stuffing: Skala och hacka lök. Hacka kryddor, champinjoner och bacon smått.
  2. Stek bacon och lök på medelhög värme tills det börjar ta färg. Blanda med övriga ingredienser. Fyll kalkonen med "stuffing". Laga gärna extra "stuffing" separat, som tillbehör till maten. Stuffingen i kalkonen brukar inte ätas.
  3. Kalkon: Laga kalkon enligt grundrecept Hel kalkon i ugn. Tidsåtgång 3-4 timmar.
  4. Sås: Lägg inälvor från kalkonen i en ugnsfast form. Ställ in i ugn i 1 timme.
  5. Ta ut inälvorna och lägg i en kastrull. Tillsätt lite sky från kalkonen, portvin, kycklingfond och ev. lite vatten och låt koka ner till halva mängden. Tag ur och släng inälvorna. Tillsätt grädde och koka lite till. Smaka av med salt och peppar.
  6. Sötpotatismos: Skala och dela sötpotatis och potatis i mindre bitar (potatisen i hälften så stora bitar som sötpotatisen). Koka dem mjuka (cirka 15 minuter). Häll av vattnet och mosa med grädde, lite smör, salt och peppar. Håll varmt.
  7. Brysselkål: Koka kålen i 5-8 minuter (al dente). Servera gärna med lite smält smör.
  8. Lägg upp allt på olika fat och låt var och en vid middagsbordet skära sig en bit av kalkonen och ta för sig av tillbehör.

Kockens kommentar

Thanksgiving Day (tacksägelsedagen) är en helgdag i USA och Canada alltsedan 1621, då pilgrimerna i Plymouth höll en tacksägelsefest för att fira den första skörden i det nya landet. Traditionellt äter man kalkon denna dag. Äts rätten med stuffing som tillbehör ökar kalorimängden med 33% till ca 1100 Kcal per portion.

Thanksgivenmiddag

Hel kalkon i ugn

Stuffing som tillbehör

Pumpapaj till efterrätt

Fler recept inom Kalkon och struts

Liknande recept som Kalkonmiddag ā la Thanksgiving