Luft-, gul-, röd- och silverlök (klicka för större bild)

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om matlök

(kepalök, buntlök, knipplök, steklök)

Engelsk översättning onion

Fransk översättning oignon

Italiensk översättning cipolla

Tysk översättning Zwiebel

Spansk översättning cebolla

Lökväxter är ett släkte med 700 arter tillhörande familj liljeväxter. De innehåller svavelhaltiga eteriska oljor som ger löklukten. Bladen är trinda och platta och vanligen smala. Det är den underjordiska rundade jordstammen, lökbildningen, som används som föda. På undersidan sitter ett flertal birötter. De yttre lökbladen (lökfjällen) är mer hinnartade och skyddar mot uttorkning. Släktet hör hemma i norra halvklotets tempererade områden. Många arter odlas som nyttoväxter och andra som prydnadsväxter. Lök har i alla tider haft medicinsk användning, som antiseptikum, renande av blod och som utdrivande effekt på njurar etc.

Matlök/kepalök (Allum cepa) härstammar troligen från Asien, där den odlats i 4000 år. Som matlök räknas gul-, röd-, silver-, schalotten-, luft- och potatislök. I handeln saluförs den tidiga kepalöken som buntlök eller knipplök. Smålökar benämns ibland också "steklök".

Andra flitigt använda löksorter är purjo-, sallads-, pärl- och vitlök. Vissa örter med lökkaraktär är mer att likna vid en bladkrydda t.ex. gräslök, eller en minisallat t.ex. ramslök. Vissa begrepp är inte namn på viss art utan mer beskrivande t.ex. sticklök. Pärllök å sin sida är ett samlingsnamn som används för flera löksorter med likartade egenskaper. Läs mer > Så hackas och steks lök. Se repektive löknamn.

Lökpulver är lök i pulverform.

Hälsa: Lök, i synnerhet rå lök, ger upphov till gaser i magen. Skonsammast för magen är genomkokt lök. Rinnande ögon och irritation får man när man skalar lök. När man skär i lök, frigörs vissa enzymer, så kallade allinaser. Dessa reagerar med svavelhaltiga aminosyror i löken vilket framkallar tårarna. Läs mer > Irritanter.

Produktion/import: År 2008 skördades 33.000 ton gul och röd lök i Sverige (65% i Skåne, 25% i Kalmar Län). Källa: Jordbruksverket.


SÅ ANVÄNDS MATLÖK

Lök är en av våra allra främsta smaksättare, som används i en mångfald rätter och tillagas på alla sätt. Hel lök är god att kokas eller ungslagas t.ex. fylld med färs. Skivad fräses den i matfett för att ge smak åt anrättningar, den ingår i grytor och gratänger. Friterade lökringar är en delikatess. Små lökar läggs in i lag av vatten, vinäger och kryddor och kallas då för syltlök. Lök ingår även som krydda i många andra inläggningar t.ex. löksill. Lök rostas och används som krydda i sallader, på smörgås, korv etc. Hackad rå lök används som smaksättar till många rätter t.ex. råbiff och löjromstoast. Läs mer > Så hackas och steks lök; och se respektive löksort i högerkolumnen. Man kan forma lök till vackra dekorationer, se filmer via länk nedan.

Läs mer

Så hackas och steks lök

Irritanter

Film: Melker Andresson hackar lök

Film: Så formas lökblommor

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Om matlök

Det finns 15 recept med Om matlök