Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3114 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 11%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Piggvar hel 1500.0 gram 20%
Smör normalsaltat 2.0 msk 6%
Sås:
Madeira 2.0 dl 8%
Vatten 1.0 dl 0%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Smör normalsaltat 200.0 gram 47%
Timjan finhackad 2.0 msk 0%
Tillbehör:
Potatis 0.8 kilo 17%
Läs om:
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Torka av fisken med papper. Smöra en ugnsfast form och lägg i fisken. Salta och peppra.
- Sätt in i ugn i cirka 1 timme. Den är klar när skinnet lossar lätt. Riv av skinnet.
- Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
- Sås: Häll vatten och madeira i en kastrull. Koka ner till halva volymen.
- Tag av kastrullen från plattan. Tillsätt fond och vispa ner smör klimpvis. Låt småkoka några minuter.
- Finhacka timjan och tillsätt i såsen.
Smaka av med salt och peppar.
Kockens kommentar
Fisk tillagad på svag värme (100ºC i ugn), blir saftigare än vid högre värme. Det kan vara svårt att veta när plattfisken är klar, men en bra regel är att när skinnet lätt kan dras av är fisken klar.
Piggvar som art anses "missgynnad" dvs viss utrotningsrisk.
Fler recept inom Ugnslagad vitfisk
Liknande recept som Piggvar Petter i madeirasås
-
Fisk under äppel- och purjolökstäcke (barnrecept)
Tid: 40 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Fisk med limesås
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Abborre i folie
Tid: 40 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ugnsbakad gös med primörer och örtsmör
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Torskrygg med kräft- och fänkålsallad
Tid: 45 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Torskrygg med skaldjursmos
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling
-
Vitlöksbakad torsk med grönsaksröra
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Stekt skrei (torsk) med rödvinssås
Tid: 50 min , Svårighet: Medel, Receptgivare:
-
Tomat- och vitlöksbakad skreifilé (torskfilé)
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: