Piggvar Petter i madeirasås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Piggvar Petter i madeirasås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Piggvar hel

1500.0 

gram

Smör normalsaltat

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Sås:

 

Madeira

2.0 

dl

Vatten

1.0 

dl

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Timjan finhackad

2.0 

msk

Salt och peppar

 

 

 

Tillbehör:

 

Potatis

0.8 

kilo

 

Läs om:

 

Hotade fiskarter >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 164

Kcal / portion: 778

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3114 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 11%

Kolhydrater: 7%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 474 gram)

Ingredienser

Visa:

Piggvar hel 1500.0 gram 20%

Smör normalsaltat 2.0 msk 6%

Salt och peppar 0%

 

Sås:

Madeira 2.0 dl 8%

Vatten 1.0 dl 0%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Smör normalsaltat 200.0 gram 47%

Timjan finhackad 2.0 msk 0%

Salt och peppar 0%

 

Tillbehör:

Potatis 0.8 kilo 17%

 

Läs om:

Hotade fiskarter > %

Tillagning (1 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Torka av fisken med papper. Smöra en ugnsfast form och lägg i fisken. Salta och peppra. 
  3. Sätt in i ugn i cirka 1 timme. Den är klar när skinnet lossar lätt. Riv av skinnet.
  4. Skala och koka potatis i lättsaltat vatten.
  5. Sås: Häll vatten och madeira i en kastrull. Koka ner till halva volymen.
  6. Tag av kastrullen från plattan. Tillsätt fond och vispa ner smör klimpvis. Låt småkoka några minuter.
  7. Finhacka timjan och tillsätt i såsen.
    Smaka av med salt och peppar.

Kockens kommentar

Fisk tillagad på svag värme (100ºC i ugn), blir saftigare än vid högre värme. Det kan vara svårt att veta när plattfisken är klar, men en bra regel är att när skinnet lätt kan dras av är fisken klar.

Piggvar som art anses "missgynnad" dvs viss utrotningsrisk.

Fler recept inom Ugnslagad vitfisk

Liknande recept som Piggvar Petter i madeirasås