Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 1104

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4414 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Reninnanlår 800.0 gram 20%
Gratäng:
Potatis 0.5 kilo 8%
Gul lök 1.0 styck 1%
Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%
Mjölk 2.0 dl 3%
Grädde 2.0 dl 16%
Sås:
Rött vin 6.0 dl 11%
Strösocker 1.5 msk 2%
Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%
Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%
Smör normalsaltat 200.0 gram 33%
Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%
Tillbehör:
Morot 2.0 styck 2%
Broccoli färsk 1.0 huvud 2%
Grön sparris färsk 12.0 styck 1%
Kockskolan:
Om sousvide > Äts ej
Kock: D Gripevall
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Kött: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Gratäng: Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.
- Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter. Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick. Smaka av med salt. Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.
- Tillbehör: Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.
- När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.
Kockens kommentar
Sous vide (fr. sous vide = "i tomrum") är en speciell tillagningsmetod där varan vakuumförpackas i plastpåse som sedan sjudes i vatten på låg värme (55-60°C) i flera timmar. Man måste då ha tillgång till vakuummaskin och helst också en speciell kokapparat. Läs mer > Om sousvide. Där finns också film som visar tillagningssättet. Det här receptet är en variant när man inte har tillgång till rätt utrustning.
Passar till
Fler recept inom Ren
Liknande recept som Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
-
Bästa renfilén till fest
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Renfilé med svampmix och tranbärssås
Tid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
Tid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: D Gripevall
-
Rensouvas med torkade fikon och balsamsirap
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Ihre
-
Renskavstallrik med plommon och fårost
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Gräddstuvad renskav
Tid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Renskavslasagne med fetaost
Tid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Pyttipanna
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: