Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Reninnanlår

800.0 

gram

Plast- & aluminiumfolie

 

 

Salt och peppar

 

 

 

Gratäng:

 

Potatis

0.5 

kilo

Gul lök

1.0 

styck

Vitlök torkad

1.0 

klyfta

Mjölk

2.0 

dl

Grädde

2.0 

dl

 

Sås:

 

Rött vin

6.0 

dl

Strösocker

1.5 

msk

Kalvfond koncentrerad

2.0 

msk

Matlagningssoja }

2.0 

stänk

Smör normalsaltat

200.0 

gram

Matlagningsmjöl

1.0 

msk

 

Tillbehör:

 

Morot

2.0 

styck

Broccoli färsk

1.0 

huvud

Grön sparris färsk

12.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om sousvide >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Dryckestips

Barolo Barolo Serralunga d´Alba

Kryddigt rött vin
Pris: 235 kr

Fler dryckestips

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 1104

GBR (GI) / port: 1

Recept: 4414 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 9%

Kolhydrater: 6%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 719 gram)

Ingredienser

Visa:

Reninnanlår 800.0 gram 20%

Plast- & aluminiumfolie %

Salt och peppar 0%

 

Gratäng:

Potatis 0.5 kilo 8%

Gul lök 1.0 styck 1%

Vitlök torkad 1.0 klyfta 0%

Mjölk 2.0 dl 3%

Grädde 2.0 dl 16%

 

Sås:

Rött vin 6.0 dl 11%

Strösocker 1.5 msk 2%

Kalvfond koncentrerad 2.0 msk 1%

Matlagningssoja } 2.0 stänk 0%

Smör normalsaltat 200.0 gram 33%

Matlagningsmjöl 1.0 msk 1%

 

Tillbehör:

Morot 2.0 styck 2%

Broccoli färsk 1.0 huvud 2%

Grön sparris färsk 12.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Om sousvide > Äts ej

Tillagning (2 tim )

  1. Sätt ugnen på 100°C.
  2. Kött: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.
  3. Sätt ugnen på 150°C.
  4. Gratäng: Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.
  5. Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter. Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick. Smaka av med salt. Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.
  6. Tillbehör: Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.
  7. När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.  

Kockens kommentar

Sous vide (fr. sous vide = "i tomrum") är en speciell tillagningsmetod där varan vakuumförpackas i plastpåse som sedan sjudes i vatten på låg värme  (55-60°C) i flera timmar. Man måste då ha tillgång till vakuummaskin och helst också en speciell kokapparat. Läs mer > Om sousvide. Där finns också film som visar tillagningssättet. Det här receptet är en variant när man inte har tillgång till rätt utrustning.

Passar till

Mörk rödvinssås

Fler recept inom Ren

Liknande recept som Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås