Kalori- och GI:
 
    
                Kcal / 100 gram: 151
 
    
                Kcal / portion: 636
 
    
                GBR (GI) / port: 3
Recept: 2543 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Renfilé 700.0 gram 28%
Matfett (smör) 1.0 msk 4%
Svampmix:
Blandsvamp 200.0 gram 2%
Stekfläsk som lättsteks } 150.0 gram 13%
Pinjenötter 0.5 dl 8%
Sås:
Madeira 2.0 dl 10%
Vatten 1.0 dl 0%
Viltfond koncentrerad 1.5 msk 1%
Tranbärsjuice 1.0 dl 2%
Maizena ljus 1.5 msk 2%
Tillbehör:
Potatis 0.6 kilo 16%
Smör till stekning 50.0 gram 14%
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (50 min )
- Förbered: Rosta pinjenötter i panna utan fett tills de fått lite färg. Rensa och skär svampen i bitar. Torrstek den i panna tills vatten inte längre sipprar ut. Lägg åt sidan.
- Potatis: Skala och tärna potatis. Hetta upp matfett på hög värme och lättstek potatisen i omgångar. Inför servering eftersteks all potatis cirka 10 minuter.
- Filé: Klappa filéerna med salt och peppar. Hetta upp en ny stekpanna med matfett på medelhög värme. Stek filéerna på vardera sidan 4-5 minuter. Ta ur och låt köttet vila cirka 10 minuter i folie. Spar stekfettet.
- Sås: Tillsätt madeira, vatten, fond och tranbärsjuice i pannan. Koka ner tills halva vätskan försvunnit. Tillsätt maizena till lagom tjocklek och smaka av med salt och peppar. Låt efterkoka 5 minuter.
- Svampmix: Strimla fläsket och lättstek det på medelhög värme några minuter. Tillsätt svamp och nötter och låt steka tills lätt knaprigt. Smaka av.
Kockens kommentar
Var lite sparsam med salt på köttet så att inte såsen blir för salt. Ett alternativ är att salta köttet efter tillagning, eller laga såsen vid sidan om och tillsätta lite steksky i taget. Tranbärsjuice är i allmänhet söt. Om inte, tillsätt ev lite socker till såsen. Var också försiktig med mängden om juicen är koncentrerad, med andra ord smaka av efter eget tycke.
Näringsberäkning: Fläsk och bacon som steks tappar mycket fett och vatten vid stekning. För att få rätta vikt- och näringsvärden kan man i systemet välja speciella ingredienser till exempel " Stekfläsk som lättsteks". Läs mer, klicka på ingrediensen.
Menyförslag
Förrätt: Soupe été - kall tomatsoppa
Fler recept inom Ren
Liknande recept som Renfilé med svampmix och tranbärssås
- 
                
                    Bästa renfilén till festTid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Renfilé med svampmix och tranbärssåsTid: 50 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssåsTid: 2 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: D Gripevall 
- 
                
                    Rensouvas med torkade fikon och balsamsirapTid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Karin Ihre 
- 
                
                    Renskavstallrik med plommon och fårostTid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    Gräddstuvad renskavTid: 35 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan 
- 
                
                    Renskavslasagne med fetaostTid: 1 tim 15 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan 
- 
                
                    PyttipannaSvårighet: Mkt lätt, Receptgivare: 
 
              
               Spara recept
                  Spara recept
                 Skriv ut recept
                  Skriv ut recept
                 Lägg i inköpslistan
                  Lägg i inköpslistan
                 Slumpa recept
                  Slumpa recept
                 
                 
                     
                              