Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 362

Kcal / portion: 380

GBR (GI) / port: 4
Recept: 1140 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 25%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Drambuie 10.0 cl 34%
Grädde 2.0 dl 63%
Viltfond koncentrerad 1.5 msk 3%
Kockskolan:
Om mörka såser > Äts ej
Om vin- och spritsåser > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Kock: Petter, Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (15 min )
- Häll drambuie i en kastrull och koka upp. Tillsätt grädde, fond och låt sjuda på medellåg värme i cirka 10 minuter.
- Smaka av med salt, peppar och fond. Även gärna med steksky om sådan finns.
- Späd med vatten om såsen är för tjock. Önskas tjockare sås, tillsätt under omröring lite matlagningsmjöl. Koka 3 minuter.
Kockens kommentar
En lyxig sås med karaktär, avsedd för finare kötträtter.
Passar till
Fler recept inom Mörka såser, skysåser
Liknande recept som Enkel drambuiesås
-
Sauce brune/Suce ragoût, brun grundsås
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Jus lié, avredd sky
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Jus lié, avredd sky på koncentrerad fond eller buljongtärning
Tid: 30 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Enkel svensk brun grundsås med tärning eller koncentrerad fond
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Diable/Sauce piquante, pepparstark djävulssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mannerströms rödvinssås ¤
Tid: 45 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Leif Mannerström
-
Sauce Robert (robertsås), klassisk brun senapssås
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Madère/Sauce Porto, brun madeirasås eller portvinssås
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Sauce Perigord/Périgueux, elegant mörk madeirasås med tryffel
Svårighet: Medel, Receptgivare: Julia Child
-
Sås av steksky
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan