Stuvade makaroner till mat

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Stuvade makaroner till mat

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Makaroner

5.0 

dl

Mjölk

1.0 

liter

Salt

1.0 

tsk

Svartpeppar

1.0 

krm

 

Tillvalsalternativ:

 

Vispgrädde

 

 

Smör

 

 

 

Bechamel:

 

Mjölk

5.0 

dl

Vetemjöl

2.5 

msk

 

Smaksättningsalternativ:

 

Muskot riven

 

 

Hårdost riven

 

 

Persilja till garnering

 

 

 

Kockskolan:

 

Så stuvar man >

 

 

Om makaroner >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 93

Kcal / portion: 373

GBR (GI) / port: 10

Recept: 1491 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 2%

Kolhydrater: 14%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 402 gram)

Ingredienser

Visa:

Makaroner 5.0 dl 60%

Mjölk 1.0 liter 40%

Salt 1.0 tsk 0%

Svartpeppar 1.0 krm 0%

 

Tillvalsalternativ:

Vispgrädde 0%

Smör 0%

 

Bechamel:

Mjölk 5.0 dl Äts ej

Vetemjöl 2.5 msk Äts ej

 

Smaksättningsalternativ:

Muskot riven 0%

Hårdost riven 0%

Persilja till garnering 0%

 

Kockskolan:

Så stuvar man > Äts ej

Om makaroner > %

Tillagning (20 min )

Klassisk mjölkstuvning:

  1. Koka upp mjölk, helst i en stor non-stick kastrull (så att mjölken inte kan brännas i botten). Akta så att det inte kokar över. Rör om under uppkoket.
  2. Tillsätt salt och makaroner. Låt sjuda på låg värme utan lock tills mjuka (20-30 minuter). Rör om då och då. 
  3. Tillsätt mer mjölk om anrättningen är för tjock. Är den för lös kan man tillsätta lite matlagningsmjöl.
  4. Smaka av med salt, peppar, riven muskot, riven hårdost eller enligt egen smak. Garnera gärna med något kryddgrönt.

Mjölstuvade makaroner:

  1. Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen (5-10 minuter).
  2. Béchamel (vit grundsås): Vispa ut mjölet i lite kall mjölk i en kastrull. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Låt småkoka i 3-5 minuter. Såsen skall vara ganska tjock för att pastan är lite fuktigt och det är svårare att tjocka stuvningen när den blandats, än att tunna ut den.
  3. Häll av makaronivattnet i ett durkslag. Låt rinna av väl. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt lagom mycket sås. Smaka av. Är såsen för tjock, tillsätt lite mjölk.

    Man kan tillsätta mjöl och mjölk direkt i kastrullen och röra om, men det är säkrare att få rätt såsmängd och konsistens om man reder såsen vid sidan av och sedan häller ner lagom mängd i makaronikastrullen. Läs mer > Så stuvar man.

 

Kockens kommentar

Stuvade makaroner är klassiskt till köttbullar, korv eller stekt fläsk. Populär barnmat. Lite lyxigare blir det om man gräddstuvar. Byt i så fall ut hälften av mjölken mot grädde. Ett alternativ är också att tillsätta en klick smör i stuvningen eller i béchamelsåsen. Makaroner är en form av rörpasta. Läs mer > Om makaroner.

Passar till

Bechamel, vit grundsås

Korvmix

Wienerkorv

Stekt fläsk

Köttbullar

Fler recept inom Pasta till mat

Liknande recept som Stuvade makaroner till mat