Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Stuvade makaroner till mat
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 93
Kcal / portion: 373
GBR (GI) / port: 10
Recept: 1491 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 2%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Makaroner 5.0 dl 60%
Mjölk 1.0 liter 40%
Salt 1.0 tsk 0%
Svartpeppar 1.0 krm 0%
Tillvalsalternativ:
Vispgrädde 0%
Smör 0%
Bechamel:
Mjölk 5.0 dl Äts ej
Vetemjöl 2.5 msk Äts ej
Smaksättningsalternativ:
Muskot riven 0%
Kockskolan:
Så stuvar man > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (20 min )
Klassisk mjölkstuvning:
- Koka upp mjölk, helst i en stor non-stick kastrull (så att mjölken inte kan brännas i botten). Akta så att det inte kokar över. Rör om under uppkoket.
- Tillsätt salt och makaroner. Låt sjuda på låg värme utan lock tills mjuka (20-30 minuter). Rör om då och då.
- Tillsätt mer mjölk om anrättningen är för tjock. Är den för lös kan man tillsätta lite matlagningsmjöl.
- Smaka av med salt, peppar, riven muskot, riven hårdost eller enligt egen smak. Garnera gärna med något kryddgrönt.
Mjölstuvade makaroner:
- Koka makaronerna enligt anvisning på förpackningen (5-10 minuter).
- Béchamel (vit grundsås): Vispa ut mjölet i lite kall mjölk i en kastrull. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Låt småkoka i 3-5 minuter. Såsen skall vara ganska tjock för att pastan är lite fuktigt och det är svårare att tjocka stuvningen när den blandats, än att tunna ut den.
- Häll av makaronivattnet i ett durkslag. Låt rinna av väl. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt lagom mycket sås. Smaka av. Är såsen för tjock, tillsätt lite mjölk.
Man kan tillsätta mjöl och mjölk direkt i kastrullen och röra om, men det är säkrare att få rätt såsmängd och konsistens om man reder såsen vid sidan av och sedan häller ner lagom mängd i makaronikastrullen. Läs mer > Så stuvar man.
Kockens kommentar
Stuvade makaroner är klassiskt till köttbullar, korv eller stekt fläsk. Populär barnmat. Lite lyxigare blir det om man gräddstuvar. Byt i så fall ut hälften av mjölken mot grädde. Ett alternativ är också att tillsätta en klick smör i stuvningen eller i béchamelsåsen. Makaroner är en form av rörpasta. Läs mer > Om makaroner.
Passar till
Fler recept inom Pasta till mat
Liknande recept som Stuvade makaroner till mat
-
Kokt pasta till mat, så kokas pasta
Tid: 15 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Stuvade makaroner till mat
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Risoni med svamp, tiibehör till mat
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Risoni med vindruvor, tillbehör till mat
Tid: 20 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färgglad pasta till barnkalas
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan