För att kunna se bilden och kunna lägga in egna recept måste du vara inloggad som medlem.

Bli medlem (gratis)

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Kokt pasta till mat, så kokas pasta

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Spagetti

400.0 

gram

Salt

2.5 

tsk

eller

 

 

Bandspagetti färsk

600.0 

gram

Pasta torr

8.0 

dl

Snabbmakaroner

6.0 

dl

 

Tillval:

 

Matolja (rapsolja)

 

 

Smör

 

 

 

Kockskolan:

 

Om pasta >

 

 

Pastakastrull >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 356

GBR (GI) / port: 32

Recept: 1424 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 1%

Kolhydrater: 25%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 284 gram)

Ingredienser

Visa:

Spagetti 400.0 gram 100%

Salt 2.5 tsk 0%

eller %

Bandspagetti färsk 600.0 gram Äts ej

Pasta torr 8.0 dl Äts ej

Snabbmakaroner 6.0 dl Äts ej

 

Tillval:

Matolja (rapsolja) %

Smör 0%

 

Kockskolan:

Om pasta > Äts ej

Pastakastrull > Äts ej

Tillagning (15 min )

Grundregel: Följ anvisning på paketet.

  1. Vatten: Koka upp rikligt med vatten eller buljong. 4 liter vatten per 8 dl/400 gram pasta.
  2. Tillsätt pasta och salt (1 tsk/2,5 L vatten). Eventuellt lite matolja som minskar risken för överkokning och att pasta klibbar ihop.
  3. Koka torr pasta häftigt utan lock (stormkoka), tills mjuk. Färsk pasta och fylld pasta sjudes på svag värme. Provsmaka, ej färdig pasta smakar mjöl. Pasta bör vara "al dente", det vill säga lite halvfast. Rör om några gånger, särskilt i början, så att inte pastan klibbar ihop. Koktid enligt nedan.
  4. Servera: Pasta bör serveras nykokt. Italienaren lyfter ur spagettin med tång och serverar direkt, för att den inte skall kylas av. I Sverige har vi för vana att hälla av vattnet i såll. Skall pastan användas kall i sallader, kyls den snabbt ner i kallt rinnande vatten.
  5. Varmhållning: Skall pastan serveras senare, spolas den i kallt eller varmt vatten så att den inte klibbar ihop. Värm den sedan i grytan under omröring med lite smör eller matolja. Har pastan hårdnat, häll på lite hett vatten.
  6. Restmat: Överbliven pasta kan dagen efter värmas upp i hett vatten. Ett godare alternativ är att steka pastan. Hetta upp smör i panna på högsta värme och lägg i pastan. Platta ut den till en kaka. Stek den gyllenbrun och knaprig i 5-10 minuter. Vänd någon gång. Prova! Mycket gott.

Kockens kommentar

Koktider i kokande vatten: Följ anvisning på paketet.

  • Torr standardspagetti kokas 5-10 minuter.
  • Färsk butiksspagetti sjudes 1-3 minuter.
  • Hemlagad färsk pasta sjudes i cirka 3 minuter.
  • Torr trådspagetti kokas någon minut.
  • Torr rörpasta, makaroner kokas 5-10 minuter.
  • Snabbmakaroner kokas cirka 3 minuter.
  • Torr spiral- och snäckpasta kokas 5-10 minuter.
  • Torr dekorativ minipasta kokas 1-3 minuter.
  • Fylld butikspasta sjudes 5-10 minuter, hemlagad fylld pasta 3-5 minuter.
Skriv in en kommentar.

Fler recept inom Pasta till mat

Liknande recept som Kokt pasta till mat, så kokas pasta