Gammaldags späcksmörgås

Foto: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Gammaldags späcksmörgås

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Späck

120.0 

gram

Gul lök

2.0 

styck

Bröd hårt (el. mjukt)

4.0 

skivor

 

Ger 1 smörgås/portion

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 308

GBR (GI) / port: 2

Recept: 1230 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 23%

Kolhydrater: 13%

Fibrer: 3%

(Tillagad portion: 112 gram)

Ingredienser

Visa:

Späck 120.0 gram 74%

Gul lök 2.0 styck 9%

Bröd hårt (el. mjukt) 4.0 skivor 18%

 

Ger 1 smörgås/portion 

Tillagning (5 min )

  1. Skär späckskivor och stora bitar lök. Lägg på smörgås.

Kockens kommentar

Förr i tiden var det vanligt att äta späck (flott, ister) på en brödbit, dvs grisens fettlager som smälts/kokats och som fått stelna. Kan också vara fettkant på en tillagad köttbit som används.

Späcksmörgås kunde t.ex. utgöra matsäck när man var ute på åkerfälten och arbetade. Förekommer forfarande t.ex. i öststater. Inte alls oävet för den som inte är rädd för fett. Fett var förr ett viktigt näringstillskott.

Fler recept inom Kött-/korvsmörgåsar

Liknande recept som Gammaldags späcksmörgås