Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 273

Kcal / portion: 308

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1230 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 23%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 3%
Ingredienser
Späck 120.0 gram 74%
Gul lök 2.0 styck 9%
Bröd hårt (el. mjukt) 4.0 skivor 18%
Ger 1 smörgås/portion
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (5 min )
- Skär späckskivor och stora bitar lök. Lägg på smörgås.
Kockens kommentar
Förr i tiden var det vanligt att äta späck (flott, ister) på en brödbit, dvs grisens fettlager som smälts/kokats och som fått stelna. Kan också vara fettkant på en tillagad köttbit som används.
Späcksmörgås kunde t.ex. utgöra matsäck när man var ute på åkerfälten och arbetade. Förekommer forfarande t.ex. i öststater. Inte alls oävet för den som inte är rädd för fett. Fett var förr ett viktigt näringstillskott.
Fler recept inom Kött-/korvsmörgåsar
Liknande recept som Gammaldags späcksmörgås
-
Gammaldags späcksmörgås
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Köttdagobert
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Dansk salamimacka
Tid: 10 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Philly cheese steak
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Pressylta på bröd
Tid: 7 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttbullsmacka med rödbetsmajonnäs
Tid: 15 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Köttsmörgås helt enkelt
Tid: 5 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
BLT sandwich
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Rillettesmörgås
Tid: 6 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Smörrebröd med äggröra, lövbiff och pepparrot
Tid: 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan