lumpfish roe = cleaned and salted roe from lumpfish
oeufs de lompe = œufs de lompe nettoyés et salés
uova di lumpo = uova di lumpo pulito e salato
Lumprogen = gereinigter und gesalzener Rogen von Lump, Seehase
hueva de lumpo = huevas de lumpo limpias y salada
Stenbitsrom är rom från fiskarten sjurygg. Sjuryggshannen benämns stenbit honan kvabbso, vilket gör det lite märkligt att kalla rommen för stenbit. Varan borde egentligen heta eller kvabbsorom, men det namnet låter väl inte riktigt bra (för likt "sugga" = grismamma). Läs mer > Sjurygg. Stenbitsrom liksom löjrom och forellrom, tvättas, avvattnas och saltas. Romfärgen är egentligen beigevit, men saluförs efter färgning antingen orangeröd för att likna löjrom, eller svart med beteckningen "caviar" för att likna störkaviar.
- Smak: Tydligt salt (5%). Ganska smakfattig utöver saltet jämfört med löj- och forellrom och därför en bristfällig ersättare för dessa.
- Alternativ vara: Annan konserverad burkkaviar av enklare sort (läs mer > Övrig rom) eller tångkaviar.
- Säsong: Hösten.
- Försäljning/import: Säljs konserverad i små burkar.
- Jämförpris: Högt, 350-500 kr/kg.
- Förvaring: Kylvara. Oöppnad förpackning har ett par månaders hållbarhet i kylskåp. Öppnad någon vecka.
Hälsa: Stenbitsrom färgas med syntetisk AZO-färg, vanligen röd med allurarött (E129, se dito) eller svart med briljantblått (E133). AZO-färger är ifrågasatta som färgämne av livsmedel. De kan ge överkänslighetsreaktioner som nässelutslag, astmaanfall, rinnande ögon och näsa. Misstänks även kunna orsaka hyperaktivitet hos barn. Fick innan Sverige gick med i EU endast användas i ett fåtal produkter (cocktailbär, sprit och drinkmixer). Undvik att servera stenbitsrom till barn. Läs mer > Färgtillsatser.
SÅ ANVÄNDS STENBITSROM
Stenbitsrom används som smörgåspålägg, dekoration av mat till exempel på hårdkokta ägg och smörgåstårtor. Dess milda smak gör den ofta omtyckt av barn.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2016-04
Läs mer
Recept med Stenbitsrom
Det finns 13 recept med Stenbitsrom
-
Enkel kall romsås
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia
-
Laxsmörgås med kapris (förrätt)
Tid: 12 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Lågtempad lax med svamp i dill
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Ägghalvor med romröra (plockmat)
Tid: 10 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Sofia
-
Bakad potatis med två härliga röror
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Toast Skagen
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Lax från Jörn (GI-recept)
Svarighet: Medel, Receptgivare: Lauritzon & Davidsson
-
Hummerförrätt med tre sorters kaviar
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Krumplis lángos, ungerskt friterat bröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Tångsill
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan