Fotograf/bild: Tallriksfabriken ¤
Folie, plastfilm
(folie 1. aluminiumfolie 2. stanniol 3. plastfilm, plastfolie 4. cellofan)
Latin: folium
foil 1. aluminum foil 2. tinfoil 3. plastic film, plastic foil 4. cellophane
feuille 1. papier d´aluminium 2. feuille d´étain 3. film plastique, fuille plastique 4. cellophane
foglio 1. foglio di alluminio 2. stagnola 3. pellicola di plastica, foglio di plastica 4. cellophane
Folie 1. Aluminium Papier 2. Stanniol 3. Klarsichtfolie 4. Cellophan
foglio 1. papel de aluminio 2. papel de estaño 3. película de plástico, papel de plástico 5. celofán
Folie är tunt blad av metall eller plast. Folie används som förpackningsmaterial. Även = blad, ark, hinna.
- Aluminiumfolie är tunt valsad aluminium (0,1 mm tjockt) och som snabbt leder värme eller kyla. Aluminiumfolie används som förpackningsmaterial till exempel bra vid infrysning av varor, eller som ett skyddande men ändå värmeledande material, som vid ugnslagning eller grillning av mat. Om man använder aluminiumfolie för att bevara värme till exempel en köttbit bör den blanka sidan vara in mot varan som reflekterar värmen bättre än den matta sidan. Läs mer > Aluminium.
- Stanniol är tunn folie av tenn och föregångaren till aluminiumfolie.
- Plastfilm (plastfolie) är tunt blad av plast 0,05-0,25 mm. Plastfilm används främst som förpackningsmaterial i hushållen. Använd inte tunn plastfilm vid infrysning av varor, utan i stället plastfolie eller plastpåsar av tjockare material avsett för ändamålet. Plastfolie är något tjockare 0,25-2 mm. Folien används ofta i indutrin som skyddsmaterial.
- Cellofan är en genomskinlig folie tillverkad av cellulosa behandlad med natriumhydroxid och och koldisulfid. Finns i olika färger. Är prassligt och lättantändligt. Används som förpackningsmaterial och som omslagspapper till blommor.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer
Recept med Folie, plastfilm
Det finns 84 recept med Folie, plastfilm
-
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rökt laxrulle med pepparrotsfärskost och krasse (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Lutfisk med vitvinssmörsås och baconströssel (LCHF-recept)
Svarighet: Lätt, Receptgivare:
-
Grillad thailax i folie - i kapprock
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Grillade mandeläpplen (efterrätt)
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Hel ugnslagad apelsinanka
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Kall inkokt lax
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Vild carpaccio av älgfilé med senapslingon (förrätt)
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Enbärssmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan