aluminium foil, tinfoil
papier d´aluminium, papier d´argent
Aluminium Papier, Stanniol
Folie är tunt blad av metall eller plast. Folie används som förpackningsmaterial.
- Aluminiumfolie är tunt valsad aluminium (0,1 mm tjockt) och som snabbt leder värme eller kyla. Aluminiumfolie används som förpackningsmaterial till exempel bra vid infrysning av varor, eller som ett skyddande men ändå värmeledande material, som vid ugnslagning eller grillning av mat. Om man använder aluminiumfolie för att bevara värme till exempel en köttbit bör den blanka sidan vara in mot varan som reflekterar värmen bättre än den matta sidan. Läs mer > Aluminium.
- Stanniol är tunn folie av tenn och föregångaren till aluminiumfolie.
- Plastfilm är tunt blad av plast 0,05-0,25 mm. Plastfilm används främst som förpackningsmaterial i hushållen. Använd inte tunn plastfilm vid infrysning av varor, utan i stället plastfolie eller plastpåsar av tjockare material avsett för ändamålet.
Plastfolie är något tjockare 0,25-2 mm. Folien används ofta i indutrin som skyddsmaterial.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-09
Läs mer
Recept med Folie, plastfilm
Det finns 81 recept med Folie, plastfilm
-
Ugnsgratinerad kalventrecote med rosésmör och klyftpotatis
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Rökt laxrulle med pepparrotsfärskost och krasse (plockmat)
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Grillad thailax i folie - i kapprock
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kräftströmming (strömmingsrulader, strömmingslåda)
Tid: 40 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Sv. Institutet SI
-
Enbärssmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Aromsmör, kryddsmör
Tid: 10 min (+ 1 tim) , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Nachostallrik (nachotallrik)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan x1
-
Wraps med köttbullar
Tid: 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Beatrice, Kockskolan
-
Grillad hel lammbogsrulle
Svarighet: Medel, Receptgivare: Jonas Borssén: Grilla som proffsen
-
Högrevsstek i ugn
Tid: 20 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan