Hel ugnslagad apelsinanka

Foto: Film: Recipe30, duck ā ´0range

Hel ugnslagad apelsinanka

Lägg till ingredienser

Portioner: 8

Anka hel med skinn

1.0 

styck

Fettreduktion

 

 

Aluminiumfolie

 

 

Ugnspanna med galler

 

 

 

Fyllning:

 

Gul lök

0.5 

styck

Timjan färsk

5.0 

kvistar

Vitlökshuvud

1.0 

styck

Apelsin hel

0.5 

styck

 

Sås:

 

Gul lök

1.5 

styck

Vitt vin

3.0 

dl

Vatten

 

 

Vetemjöl

1.0 

tsk

Apelsinjuice

5.0 

dl

Honung

1.0 

tsk

Balsamvinäger röd }

1.0 

tsk

Lagerblad

1.0 

blad

Salt

 

 

Sojasås

 

 

 

Kockskolan:

 

Så reds sås >

 

 

Så styckas fågel >

 

 

Om innertemperaturer >

 

 

Om fettreduktion >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 304

Kcal / portion: 662

GBR (GI) / port: 1

Recept: 5295 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 27%

Kolhydrater: 4%

Fibrer: 0%

(Tillagad portion: 218 gram)

Ingredienser

Visa:

Anka hel med skinn 1.0 styck 90%

Fettreduktion Äts ej

Aluminiumfolie Äts ej

Ugnspanna med galler Äts ej

 

Fyllning:

Gul lök 0.5 styck Äts ej

Timjan färsk 5.0 kvistar Äts ej

Vitlökshuvud 1.0 styck Äts ej

Apelsin hel 0.5 styck Äts ej

 

Sås:

Gul lök 1.5 styck 1%

Vitt vin 3.0 dl 4%

Vatten 0%

Vetemjöl 1.0 tsk 0%

Apelsinjuice 5.0 dl 4%

Honung 1.0 tsk 0%

Balsamvinäger röd } 1.0 tsk 0%

Lagerblad 1.0 blad 0%

Salt 0%

Sojasås 0%

 

Kockskolan:

Så reds sås > Äts ej

Så styckas fågel > Äts ej

Om innertemperaturer > Äts ej

Om fettreduktion > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "Recipe30" under bilden ovan.

  1. Förbered: Fryst anka tinas. Låt ankan lufttorka i kylen. Ta ur inkråmet som är instoppat i ankan. Skär bort vingspetsarna. Skär bort halsen om detta inte redan skett. Snitta gärna bröstskinnet som i filmen. Salta buken (insidan) lätt. Skala och grovskär lök, lägg i buken. Stoppa även in timjankvistar, krossad vitlök och apelsin med skal skuren i bitar. Salta och peppra skinnytan. Bind ihop benen. Lägg ankan på ugnsgaller och täck med aluminiumfolie. Förbered också tillbehör enligt egen smak.
  2. Skysås: Skala och skär lök i tjocka skivor. Lägg vingspetsar, hals och lök i ugnsform eller på ugnsplåt med hög kant (se kommentar). Tillsätt vitt vin och fyll på med lite vatten så att lök och kött nästan täcks.
  3. Tillaga tillbehör till exempel hasselbackspotatis.
  4. Förvärm ugnen på 175°C.
  5. Ugnslaga: Sätt in fågeln i ugnen och låt den steka i 1 timme och 20 minuter. Stektid, se kommentar.
  6. Ta bort folien och ös steken med stekfett. Låt steka i ytterligare cirka 60 minuter tills skinnet är gyllenbrunt och knaprigt stekt.
  7. Ta ut och lägg ankan åt sidan. Täck med aluminiumfolie och en duk ovanpå.
  8. Sås: Ta ur fågelbitarna och löken ur ugnsformen. Löken kan serveras till maten. Använd visp för att lossa smakämnena i botten på ugnsformen. Sila såsen. 
  9. Bottenred: Häll lite sky i kastrull eller panna. Tillsätt lite mjöl och vispa samman (läs mer > Så reds sås). Tillsätt apelsinjuice, honung, balsamvinäger, skysåsen och lagerblad. Låt småkoka tills såsen tjocknar. Skumma av vid behov. Smaka av med salt och soja.
  10. Servera: Skär upp fågeln (se > Styckas fågeln). Servera med sås tillbehör.

Kockens kommentar

Ankan skall stekas på galler vilket bäst sker i en ugns­panna med gallertillsats. I brist på sådan används ugnsgaller med plåt under. I filmen läggs ingredienser till såsen på botten av ugnsformen. När man sedan tillreder såsen måste avrunnen fett från ankan separeras. Läs mer, klicka på ingrediens Ugnspanna med galler.

Alternativ: I receptet ovan lägger vi såstillbehören i form vid sidan av vilket gör att man slipper separera fett och det blir lättare att ösa fågelsteken med fett. Dessutom kan såsen tillredas efter första stekperioden (1tim 20 min) i god tid innan servering.

Stektid är alltid knepigt att beräkna och beror på fågelns storlek, ugnsvärme, kärntemperatur vid start med mera. Receptet ovan utgår från att kylskåpskall fågel sätts in i ugn. Läs mer > Om innertemperaturer.   

Fettreduktion

Portionsvikt

Fler recept inom Anka och gås

Liknande recept som Hel ugnslagad apelsinanka