Foto: Film: Recipe30, duck ā ´0range
Hel ugnslagad apelsinanka
Kalori- och GI:
Kcal / 100 gram: 304
Kcal / portion: 662
GBR (GI) / port: 1
Recept: 5295 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 27%
Kolhydrater: 4%
Fibrer: 0%
Ingredienser
Anka hel med skinn 1.0 styck 90%
Fettreduktion Äts ej
Aluminiumfolie Äts ej
Ugnspanna med galler Äts ej
Fyllning:
Gul lök 0.5 styck Äts ej
Timjan färsk 5.0 kvistar Äts ej
Vitlökshuvud 1.0 styck Äts ej
Apelsin hel 0.5 styck Äts ej
Sås:
Gul lök 1.5 styck 1%
Vitt vin 3.0 dl 4%
Vatten 0%
Vetemjöl 1.0 tsk 0%
Apelsinjuice 5.0 dl 4%
Honung 1.0 tsk 0%
Balsamvinäger röd } 1.0 tsk 0%
Lagerblad 1.0 blad 0%
Salt 0%
Sojasås 0%
Kockskolan:
Så reds sås > Äts ej
Så styckas fågel > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
Om fettreduktion > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "Recipe30" under bilden ovan.- Förbered: Fryst anka tinas. Låt ankan lufttorka i kylen. Ta ur inkråmet som är instoppat i ankan. Skär bort vingspetsarna. Skär bort halsen om detta inte redan skett. Snitta gärna bröstskinnet som i filmen. Salta buken (insidan) lätt. Skala och grovskär lök, lägg i buken. Stoppa även in timjankvistar, krossad vitlök och apelsin med skal skuren i bitar. Salta och peppra skinnytan. Bind ihop benen. Lägg ankan på ugnsgaller och täck med aluminiumfolie. Förbered också tillbehör enligt egen smak.
- Skysås: Skala och skär lök i tjocka skivor. Lägg vingspetsar, hals och lök i ugnsform eller på ugnsplåt med hög kant (se kommentar). Tillsätt vitt vin och fyll på med lite vatten så att lök och kött nästan täcks.
- Tillaga tillbehör till exempel hasselbackspotatis.
- Förvärm ugnen på 175°C.
- Ugnslaga: Sätt in fågeln i ugnen och låt den steka i 1 timme och 20 minuter. Stektid, se kommentar.
- Ta bort folien och ös steken med stekfett. Låt steka i ytterligare cirka 60 minuter tills skinnet är gyllenbrunt och knaprigt stekt.
- Ta ut och lägg ankan åt sidan. Täck med aluminiumfolie och en duk ovanpå.
- Sås: Ta ur fågelbitarna och löken ur ugnsformen. Löken kan serveras till maten. Använd visp för att lossa smakämnena i botten på ugnsformen. Sila såsen.
- Bottenred: Häll lite sky i kastrull eller panna. Tillsätt lite mjöl och vispa samman (läs mer > Så reds sås). Tillsätt apelsinjuice, honung, balsamvinäger, skysåsen och lagerblad. Låt småkoka tills såsen tjocknar. Skumma av vid behov. Smaka av med salt och soja.
- Servera: Skär upp fågeln (se > Styckas fågeln). Servera med sås tillbehör.
Kockens kommentar
Ankan skall stekas på galler vilket bäst sker i en ugnspanna med gallertillsats. I brist på sådan används ugnsgaller med plåt under. I filmen läggs ingredienser till såsen på botten av ugnsformen. När man sedan tillreder såsen måste avrunnen fett från ankan separeras. Läs mer, klicka på ingrediens Ugnspanna med galler.Stektid är alltid knepigt att beräkna och beror på fågelns storlek, ugnsvärme, kärntemperatur vid start med mera. Receptet ovan utgår från att kylskåpskall fågel sätts in i ugn. Läs mer > Om innertemperaturer.
Fettreduktion:
Portionsvikt:
Fler recept inom Anka och gås
Liknande recept som Hel ugnslagad apelsinanka
-
Helstekt gås utan krås (grundrecept)
Tid: 4 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Helstekt gås till fest
Tid: 3 tim 30 min , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Pia, Kockskolan
-
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Ugnslagat ank- eller gåsbröst med rödlökssky, brysselkål, äpple och hasselbackspotatis
Tid: 1 tim 30 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Sprängd (rimmad) gås utan krås
Tid: 2 tim 30 min (+ 120 tim) , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard/caneton ā la presse - pressad anka, även kallad ā la rouennaise eller canard au sang (blodanka)
Tid: 1 tim , Svårighet: Avancerat, Receptgivare: Tore Wretman
-
Apelsinanka
Tid: 1 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Canard aux Montmorency, anka med körsbärssås
Tid: 1 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Marinerad anka med smak av apelsin och fikon
Tid: 2 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Glaserade ankbröst med hasselbackspotatis
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan