 
  
              
  
              Degskrapa
(degskrapa, skrapkort, chokladskrapa, kamskrapa, fixkam)
                 dough scraper
                dough scraper
              
                 grattoir à pâte
                grattoir à pâte
              
                 raschietto per pasta
                raschietto per pasta
              
                 Teigschneider
                Teigschneider
              
                 cortador de masa
                cortador de masa
              
                Grupper inom
                Bakredskap:
              
              
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Degskrapa (skrapkort = utan handtag) användes till att samla ihop deg vid knådning/rivning av deg och för att dela degen i mindre bitar. Ursprungligen var det bagarens längdmått för att dela degen i lika stora bitar och på degskrapor brukar en centimeterskala finnas. Även hemmabagaren bör ett sådant hjälpmedel. Finns i olika bredder och bör vara av rostfritt stål med handgrepp. Kostar mindre än 100 kr.
Chokladskrapa är i sak detsamma som degskrapa, men bör vara minst lika bred som en pralinform (20 cm). Används till temperering/tablerering av choklad (läs mer > Smälta, temperera choklad), skrapa ren pralinformar (läs mer > Om chokladpraliner) och liknande.
Kamskrapa är ett räfflat skrapkort vanligtvis av hårdplast. Används när man vill göra vackra spiraldekorationer av choklad (läs mer > Om chokladdekorationer). Sådan är svår att hitta i handeln. Däremot kan man köpa en enkel och billig "fixkam" som används vid plattsättning av kakel. Finns hos byggvaruhusen, kostar en 10:a.
Skrapa: Sägs bara "skrapa" brukar en gummiskrapa ("slickepott") avses. Läs mer > Skrapor. 
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-05
Läs mer
Recept med Degskrapa
Det finns 13 recept med Degskrapa
- 
                
                    Gjutna, fyllda chokladpraliner - grundreceptTid: 3 tim , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Rågsiktsbröd - grundreceptTid: 1 tim (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Woll Roll Bread, vitt yllebrödTid: 1 tim (+ 2 tim 15 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Chiffon-anslag, Chiffon cake, sockerkaka på vispad gula och vitaTid: 2 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad degTid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Gianduja, hemlagad mjuk chokladnougatTid: 1 tim (+ 8 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Temperera choklad, IMP-metoden och tableringTid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Enkel chokladdekorationSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Hemlagad enkel sockerfondantSvarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan 
- 
                
                    Mörkt levainbröd utan fördegTid: 45 min (+ 28 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Håkan Johansson, bagare 
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara