Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 271

Kcal / portion: 1680

GBR (GI) / port: 96
Recept: 1680 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 8%
Kolhydrater: 42%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Mjölk 0.8 dl 3%
Jäst färsk 12.5 gram 1%
el. torrjäst 3.0 gram Äts ej
Vetemjöl 300.0 gram 63%
eller 5.0 dl %
Salt 1.0 tsk 0%
Socker 2.0 msk 7%
Ägg 1.0 styck 4%
Vispgrädde 1.0 dl 21%
Springform > Äts ej
Sockerkaksform > Äts ej
Degskrapa > Äts ej
Fyllning:
Tranbär 1.0 dl 2%
Kockskolan:
Så rundrivs deg > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (1 tim + 2 tim 15 min )
Se film, klicka på "Apron" under bilden ovan. I filmen används en springform 20 cm bred och 7 cm hög. En vanlig sockerkaksform kan också användas.
- Deg: Lös upp jästen i lite ljummet vatten.
- Blanda mjöl, socker och salt i en bunke. Tillsätt grädde, ägg och jäst. Blanda väl till en slät och homogen deg. Forma till en rund deg (läs mer > Så rundrivs deg). Låt vila övertäckt i rumstemperatur i cirka 60 minuter till dubbel storlek.
- Fyllning om så önskas (ej nödvändigt). I filmen finhackas torkade tranbär.
- Förvärm ugnen på 170°C. Smöra, bröa en form.
- Forma: Stjälp ut degen på mjölat bakbord. Dela i fem bitar. Rundriv varje bit. Låt vila övertäckt i 15 minuter.
- Arbeta med en bit i taget. Platta till degen och kavla ut en oval cirka 30 centimeter lång och halvcentimetern tjock. Strimla halva ovalens deg på längden med en degskrapa liknande en kam. Eventuell fyllning läggs på den hela halvan.
- Vik upp sidorna lite grann på den ostrimlade halvan och rulla ihop till en tjock korv. Lägg rullen utmed kanten i formen med strimlorna uppåt. Gör likadant med övriga degbitar till en ring i formen. Plasta över och låt vila i 60 minuter tills dubbel storlek.
- Grädda: Pensla bakverket försiktigt med mjölk. Grädda i 17-20 minuter tills genomgräddad med fin gyllenbrun skorpa.
- Ta ut och lossa från formen. Låt svalna på galler. Servera som brytbröd.
Kockens kommentar
Brödet fylls på allehanda sätt med salta eller söta ingredienser beroende på tycke och smak, samt utifrån tillfället det skall serveras. Fyllning kan också placeras i brödets centrum efter bakning.Alternativ
Fler recept inom Vitt matbröd ¤
Liknande recept som Woll Roll Bread, vitt yllebröd
-
Poolish, tunn fördeg till brödbak
Tid: 5 tim 30 min (+ 14 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Strudelteig, österikisk fin pajdeg
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Formbröd - grundrecept
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rostbröd, vitt bröd med mjölk och smör
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Sofia
-
Franskbröd, långfranska, formfranska, småfranska - franskt bröd från Wien
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bergis, barkis - vitt festbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Challah, vitt judiskt sabbatsbröd
Tid: 1 tim (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på enkelt vis
Tid: 30 min (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg
Tid: 1 tim (+ 2 tim 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg
Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan