Caciocavallo Silano DOP

Fotograf/bild: Provincia di Consenza

Filataostar

(buffelost, Oaxaca)

Engelsk översättning stretched-curd, pulled-curd

Fransk översättning pâte filée

Italiensk översättning pasta filata, filata, filatura

Tysk översättning Knetkäse

Spansk översättning pasta hilada

Filatoost (ita. pasta filata, filato = trådartad, filatura = stretchning) är färsk ostmassa skuren i bitar som skållas med varmt vatten (75-85°C), för att sedan knådas och sträckas tills den blir blank, slät och elastisk. Processen är lite olika för olika filataostar. Ostmassan formas sedan på olika sätt till bollar, cylindrar eller päronform. Filataost tillverkas vanligtvis av ko- eller buffelmjölk. De kan vara rökta och lagrade, ibland upp till 6 månader. Typiska ostar är Mozzarella, Provolone och Caciocavallo (se respektive). I Mexico används en filataost benämnd Oaxaca till quesadillas (läs mer > Så tillagas tacos).

Buffelost är ost tillverkad av buffelmjölk (läs mer > Övrig mjölk), vanligen från vattenbuffel. Sådan ost tillverkas på samman sätt som ost gjord av komjölk. Buffelost är sällsynt förekommande, klassiskt är just filatoost av buffelmjölk såsom klassisk mozzarella (se dito). 

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Läs mer

Om ost, osttyper

Om färskostar

Så används ost }

Övrig mjölk

Film: Anthony Agostino Makes Fresh Mozzarella Cheese

Recept med Filataostar

Det finns 56 recept med Filataostar