Om saft

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om saft

(1. fruktsaft, jos 2. koncentrerad saft med socker 3. safta, Så kokas saft, safta)

Engelsk översättning 1. juice 2. cordial 3. make cordial

Fransk översättning 1. jus 2. sirop 3. fair du sirop

Italiensk översättning 1. succo, spremuta 2. sciroppo 3. fare dello sciroppo

Tysk översättning 1. Fruchtsaft 2. Saft 3. Saft kochen

Spansk översättning 1. refresco 2. jarabe, sirope 3. hacer jarabe

Saft är vanligtvis pressade frukter och bär som kokats med socker för att få drycken hållbar. Detta koncentrat späds med vatten varvid en drickbar saft erhålles. För att få kallas saft inom handeln skall andelen pressad frukt och bär vara minst 9%. Saft kan också vara pressade frukter, bär och grönsaker som inte kokats till exempel druvsaft och morotssaft. Oftast kallas dock sådan färskpressad ren saft utan tillsatser för juice till exempel apelsinjuice. Snarlikt är olika fruktdrycker vilka består av fruktjuice uppblandat med andra ingredienser (läs mer > Fruktdryck, bärdryck). "Saft" används även som begrepp om olika djurs vätska till exempel köttsaft, eller mjölksaft.


SÅ KOKAS SAFT

Saft kokas av färska eller frysta bär. Man kan blanda olika bär och rabarber kan också ingå. Man kan tillaga sur eller söt saft.

Blandsaft: · Jordgubbar kan blandas med rabarber, krusbär eller röda vinbär. Hallon kan blandas med rabarber, blåbär eller röda vinbär. Blåbär kan blandas med odon, hallon eller röda vinbär. Söta eller sura körsbär kan blandas med krusbär, rabarber eller röda vinbär. Fläderbär kan blandas med röda eller svarta vinbär eller med syrliga äpplen.

Ingredienser:

  • 2 liter (~1 kg) bär. Rabarber eller äpplen kan ingå.
  • 3 dl vatten. Till röda och vita vinbär 4-5 dl, till svarta 6 dl. Saftiga körsbär utan vatten.
  • 6 dl socker (~500 gram) per liter avrunnen saft. Kan minskas till 4-5 dl per liter om saften förvaras i kylskåp.
  • 1 krm natriumbensoat per liter vatten.

Tillagning:

  • Rensa och skölj bären. Rabarber skärs i bitar.
  • Koka upp vatten, lägg i bär och frukt.
  • Låt koka tills bären gett ifrån sig saften, cirka 10 minuter. Tryck bären mot grytans kant så att de krossas.
  • Häll soppan i en silställning för självavrinning i 20-30 minuter.
  • Bärmassan i silen kan kokas en gång till för att få ut mer smak. Häll den åter i silen för avrinning.
  • Mät upp den avrunna saften och häll den i rengjord gryta. Koka upp.
  • Mät upp och rör ner sockret, lite i taget, och koka upp saften på nytt.
  • Ställ grytan vid sidan 4-5 min, så att ev skum samlas och lätt kan tas bort.
  • Tillsätt ev natriumbensoat, utrört i lite av saften.
  • Häll saften i rena varma flaskor, ända upp till kanten. Förslut dem genast. Förvara svalt.

Se filmer nedan hur man kokar saft.


SÅ ANVÄNDS SAFT

Saft används utspädd främst som dryck. Kan också fungera som smaksättare av mat, främst efterrätter till exempel fruktkrämer (läs mer > Fruktsoppa, fruktkräm).

Omvandling: Köpesaft är som regel koncentrerad. 1 del saft spädes vanligen med 5 delar vatten.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-12

Läs mer

Färdig fruktsoppa, fruktkräm, fruktkompott

Om juice

Fruktdryck, bärdryck

Film: Så kokas blandsaft

Film: Rabarbersaft

Film: Saft och sylt av samma bär

Film: Svart vinbärssaft

Recept med Om saft

Det finns 11 recept med Om saft