 
  
              
  
    
              Foto: Farmersalmanac.com Film: Live Well, monkfruit
Munkfruktsocker
(munkfrukt, arahantfrukt, Buddhafrukt, munkfruktsocker)
Latin: Siraitia grosvenorii
                 monkfruit, luo han guo, monk fruit sweetener
                monkfruit, luo han guo, monk fruit sweetener
              
                 fruit de moine, édulcorant aux fruits de moine
                fruit de moine, édulcorant aux fruits de moine
              
                 frutto del monaco, dolcificante alla frutta del monaco
                frutto del monaco, dolcificante alla frutta del monaco
              
                 Mönchfrucht, Mönchfruchtzucker
                Mönchfrucht, Mönchfruchtzucker
              
                 fruta de monje, edulcorante de fruta de monje
                fruta de monje, edulcorante de fruta de monje
              
Frukten är känd för sin söta frukt ur vilken man extraherar ett kraftfullt sötningsmedel. Den är rund, 5-7 centimeter stor. Färgen är grön med slätt skal. Fruktköttet kan äts färsk, men torkas vanligtvis innan användning varvid frukten blir hård och brun. Traditionellt torkas frukten långsamt i ugnar vilket ger bitter och besk smak förutom sötma. Används som smaksättare av soppa och te eller allmänt som sötningsmedel.
Munkfruktsocker: Frukten innehåller en glykosid benämnd mogrosid (organiskt bundna glukosmolekyler) som ger sötma. Extrakt av ämnet ger ett sötningsmedel som är 250 gånger sötare än vanligt socker (jämför > Steviasocker). Vid industriell framställning rensas fruktköttet från störande smaker till ett rent "socker" enligt en av Procter & Gamble patenterad metod. Sötningsmedlet är godkänt för användning i USA, men än så länge inte av EU som livsmedel.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-03
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara