
Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Demerarasocker
(demerarasocker = brunt rörsocker med låg andel melass)
demerara sugar = brown cane sugar with a low proportion of molasses
sucre de demerara = cassonade de sucre de canne avec une faible proportion de mélasse
zucchero demerara = zucchero di canna marrone con una bassa percentuale di melassa
Demarara Zucker = brauner Rohrzucker mit geringem Melasseanteil
azúcar demerara = azúcar moreno de caña con baja proporción de melaza
Demerarasocker är brunsocker från sockerrör med ursprung från den forna holländska kolonin Demerara, beläget i nuvarande Guyana. Det mesta kommer dock numera från Mauritius öster om Madagaskar. Det är ett torrt socker med stora ljusbruna kristaller som innehåller en liten mängd melass. Läs mer > Brunsocker.
- Vikt/omvandling: 1 dl = 75 gram.
- Smak: Smakrikare än vitt socker, lätt karamellsmak.
- Alternativ vara: Annat brunocker, honung eller vitsocker.
- Försäljning: Till och från i butik, vanligtvis torrt ljust socker. Hittas lättast i hälsokostbutiker.
- Förvaras torrt i rumstemperatur.
Hälsa/näring: Till skillnad från vanligt socker är detta relativt obehandlat och rikare på B-vitamin och mineraler. Det finns dock en övertro på brunsockers hälsoeffekter och i stort sett gäller samma "ohälsa" för brunsocker som för vanligt socker.
SÅ ANVÄNDS DEMERARASOCKER
Demerarasocker används som annat socker, i synnerhet när mer karaktär önskas. Passar som smakgivare i desserter, glass, bakverk eller såser, men även till dekoration i form av strössel tack vare de stora sockerkornen. Populärt socker till te och kaffe i England, Australien och Kanada.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-10
Läs mer
Recept med Demerarasocker
Det finns 1 recept med Demerarasocker
-
Eccles cakes, engelska korintkakor
Tid: 45 min (+ 4 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan