
Feta }
(Feta, fetaost = Grekisk namnskydda fårost med eller utan lite getmjölk)
Feta = name-protected Greek goat cheese, without or with some goat milk
Feta = fromage de chèvre grec à appellation protégée, sans ou avec un peu de lait de chèvre
Feta = formaggio di capra greco a denominazione protetta, senza o con un po´ di latte di capra
Feta = namensgeschützter griechischer Ziegenkäse, ohne oder mit etwas Ziegenmilch
Feta = nombre protegido queso de cabra griego, sin o con un poco de leche cabra
Feta är en av de äldsta ostarna i världen. 2006 fick Grekland ensamrätt på namnet Feta. En Fetaost får sedan dess bara innehålla fårmjölk, eller en blandning av får- och getmjölk (minst 70% fårmjölk), salt och löpe. Feta lagras minst två månader för att uppnå den önskade smaken och konsistensen.
- Osttyp: Mjuk get- och fårost.
- Ursprung:
- Tillverkning: En Fetaost får sedan dess bara innehålla fårmjölk, eller en blandning av får- och getmjölk (minst 70% fårmjölk), salt och löpe.
- Form:
- Användning:
- Passande dryck:
- Ytskikt:
- Ytmogning:
- Snittyta:
- Konsistens:
- Smak:
- Lagring:
- Fetthalt:
- Förvaring:
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2015-01
Ursprung: Grekland. Enligt beslut 2005 i EU får endast dylik ost från Grekland benämnas feta. Därför har ARLA mejerier, som är världens största producent av "feta", döpt om sin variant till Apetina.
Osttyp: Vit får- eller getost. Säljs i bit, skivor el. tärnad och ofta förvarad i saltlake eller olja för att förhindra uttorkning och som smaksättare.
Ytskikt/snittyta: Vit, fast.
Konsistens: Halvmjuk.
Smak: Salt, syrlig. Förekommer ofta smaksatt t.ex. med vitlök, persilja, oliv och andra kryddor.
Fetthalt: 15-60%.
Förvaring: I kylskåp upp till 6 månader.
Kommentar: Passar i sallader gärna med tomat och oliver, i pizzor, pajer, lammfärsbiffar, till bröd etc.
Recept med Feta }
Det finns 85 recept med Feta }
-
Hemlagad grekisk pizza
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Broccolisoppa med feta och ägghalvor
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Lammfärsrulle med grekisk inspiration
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kocklandslaget
-
Sallad med gravad lax
Tid: 20 min , Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Kycklingbröstfilé med Västerbottensost och soltorkade tomater med höstgrönsaker
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kronfågel
-
Norrlandspizza
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Färsbiffar med yoghurtdressing och pommes frites
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Lovisas, Elionora och Inez köttbullar
Tid: 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Barnens Bästa
-
Färsbiffar med mynta och feta
Tid: 1 tim , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Alaska pollock (torsk) med persilja, citron, vita bönor och fetaost
Tid: 25 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Carina Brydling