 
  
              
  
              Produktion, konsumtion socker
                Grupper inom
                Om socker:
              
              
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
        
      
    
    
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
          
              
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
      
        
          
              
          
          
        
        
      
    
            Utvecklingen 1961-2017 (se bild ovan): Sockerproduktionen totalt har sedan 1961 ökat ~250% vilket är i en snabbare takt än världens befolkningsökning (+144%). Rörsocker har ökat med över 300%, medan betsocker ökat med 88%. Produktionen av socker per invånare i världen har ökat från knappt 200 kilo år 1961 till 284 kilo 2017 (+184%).
Produktion Sverige: Produktionen av betsocker är ganska hög i förhållande till befolkning.
VÄRLDENS SOCKERPRODUCENTER
Världens största sockerproducent är Brasilien med 35% av världens sockerproduktion 2017 och 41% av rörsockerproduktionen. Därutöver är Indien, Kina, Thailand, Pakistan och Mexiko de största producenterna i nu nämnd ordning. Största betsockerproducent 2017 var Ryssland med en marknadsandel av 2% av världsmarknaden för socker och 17% av betsockermarknaden. Därnäst Tyskland, Frankrike och USA.
                               2017/ 2017/ Rörsocker
  år 2017 Milj ton Andel 1961 Betsocker år 2017 Milj ton Andel 1961  Nordamerika 30 2% 70%  Nordamerika 33 11% 89% varav
  USA 100% 30 2% varav USA 98% 32 11%  Mellanamerika 144 8% 26% och Kanada 2% 1 0% varav
  Mexiko 40% 57 3%  Mellanamerika 0 0% 1961=0 och
  Guatemala 23% 34 2% varav Mexiko 100% 0 0% Kuba 11% 16 1%  Sydamerika 2 1% 331% El
  Salvador 5% 7 0% varav Chile 97% 2 1% Nicaragua
  5% 7 0% och Colombia 1% 0 0% Dominikanska
  R. 4% 5 0% Venezuela 1% 0 0% Honduras
  4% 5 0%  Asien 43 14% 610% Costa
  Rica 3% 4 0% varav Turkiet 49% 21 7% Panama
  2% 2 0% och Kina 22% 9 3%  Sydamerika 851 46% 721% Iran 14% 6 2% varav
  Brasilien 89% 759 41% Japan 9% 4 1% och
  Colombia 4% 35 2% Syrien 2% 1 0% Argentina
  2% 19 1% Kyrgyzstan 2% 1 0% Peru 1% 9 1%  Europa 208 69% 52% Ecuador
  1% 9 0% varav Ryssland 25% 52 17% Bolivia
  1% 8 0% Frankrike 17% 34 11% Paraguay
  1% 7 0% Tyskland 16% 34 11% Venezuela
  0,4% 4 0% och Polen 8% 16 5% Guyana
  0,2% 2 0% Ukraina 7% 15 5%  Asien 686 37% 297% UK 4% 9 3% varav Indien 45% 306 17% Nederländerna 4% 8 3% och Kina
  15% 104 6% Belgien 3% 6 2% Thailand
  15% 103 6% Vitryssland 2% 5 2% Pakistan
  11% 73 4% Tjeckien 2% 4 1% Filipinerna
  4% 29 2% Spanien 2% 3 1% Indonesien
  3% 21 1% Sverige 2 1% #DIV/0! Vietnam
  3% 18 1%  Afrika totalt 16 5% 14925% Myanmar
  2% 10 1% varav Egypten 76% 12 4% Iran 1% 8 0% och Marocko 23% 4 1% Bangladesh
  0,5% 4 0% Oceanien 0 0% #DIV/0! Nepal
  0,5% 3 0%  Totalt 2017 301 100% 88%  Europa 0 0% -100% Totalt 2008 221 36% > ökn. 2017 varav Portugal 92% 0 0% Totalt 1661 161 88% > ökn. 2017  Afrika totalt 92 5% 228% Källa: FAOSTAT varav
  Sydafrika 19% 17 1% och
  Egypten 16% 15 1% Sudan 6% 6 0% Eswatini
  (Swaziland) 6 0% Kenya 5% 5 0% Zambia
  5% 4 0% Mauritius
  4% 4 0% Uganda
  4% 4 0% Zimbabwe
  4% 4 0% Oceanien 38 2% #DIV/0! varav
  Australien 96% 37 2% och Fiji 1 0%  Totalt 2017 1 842 100% 311% Totalt 2008 1 721 7% > ökning 2017/2018 Totalt 1661 448 311% > ökning 2017/1961Källa: FAOSTAT 
KONSUMTION SOCKER I SVERIGE
Konsumtionen av sockerarter är 88 gram per dag, varav sackaros 39 gram enligt Livsmedelsverkets studier. Män konsumerar lite mer socker (disackarider) än kvinnor. Detsamma gäller för unga individer (18-30 år) jämfört med äldre. De 5% som konsumerar mest (p95) konsumerar cirka dubbelt så mycket socker som genomsnittet. Av sackarosintaget kommer 20% från naturliga källor som frukt, grönsaker och juice, 80% är tillsatt socker i form av sötade drycker, bullar, kakor, godis och choklad.
Konsumtion socker per dag och vuxen (18-80 år)
| Gram per dag | Totalt | Män | Kvinnor | 18-30 år | p95 | 
| Monosackarider | 31 g | 31 | 30 | 28 | 59 | 
| Disackarider | 57 g | 61 | 54 | 64 | 112 | 
| varav sackaros | 39 g | 41 | 37 | 44 | 84 | 
| S:a sackarider | 88 g | 92 | 84 | 92 | 171 | 
| E% | Totalt | Män | Kvinnor | 18-30 år | p95 | 
| Monosackarider | 6,4 | 5,7 | 7,0 | 5,9 | 11,7 | 
| Disackarider | 11,5 | 10,8 | 12,0 | 12,8 | 18,9 | 
| varav sackaros | 7,7 | 7,2 | 8,2 | 8,9 | 14,4 | 
| Källa: Livsmedelsverket Riksmaten 2010-2011. | |||||
| Underrapportering är vanligt i kostundersökningar. | |||||
| Jämfört med Jordbruksverkets statistik är total underskattning 35-40%. | |||||
| Tolka siffrorna med försiktighet. Läs mer > Näringskonsumtion Sverige. | |||||
© Kunskapskokboken. Reviderat 2020-06
 Skriv ut vara
                  Skriv ut vara