Russin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Russin

(russin 1. svarta russin 2. sultanrussin)

Latin: Vitis Vinifera Apyrena

Engelsk översättning raisins 1. black raisins, sun-maid raisins 2. golden raisins, sultana raisins, Thompson Seedless

Fransk översättning raisins 2. raisins secs 2. raisins secs dorés

Italiensk översättning uvetta, uva secca

Tysk översättning Rosinen

Spansk översättning pasas

Russin är torkade druvor (fr. = raisins). Alla druvor kan torkas men som regel är det sorter med extra hög sockerhalt. Vanligast är torkade blå druvor som blir svarta russin. Vanligt förekommande i handeln är också gulbruna russin benämnda sultanrussin. Sägs bara "russin" avses i allmänhet svarta sådana.

  • Svarta russin (brunsvarta) soltorkas ofta i klasar på fälten, s.k. "sun-maid". Förekommer både med och utan kärnor. Soltorkade russin kommer vanligen från USA.
  • Sultanarussin (gulbruna) är kärnfria och färgen skiftar från ljusa till mörkt bruna nyanser beroende på druvsort och på vädret under skörd och soltorkning. De är vanligen mycket söta. Sultana = druvsort. Tillverkas bl.a. i Turkiet, Grekland, Austarlien m.fl. länder. Även gröna russin förekommer.
  • Korintrussin 
Russin är rika på järn.

Säsong: Säljs året om.

Förvaras i rumstemperatur i tillsluten förpackning.
Lång hållbarhet i försluten förpackning.

Omvandling: 1 dl = 60 g. 100 g = 1,65 dl.


SÅ ANVÄNDS RUSSIN


Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts till filmjölk och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. Kan även ätas naturell som sötsak och energitillskott.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06

 

Läs mer

Ochef

Recept med Russin

Det finns 79 recept med Russin