Latin: Vitis Vinifera Apyrena
raisins 1. black raisins, sun-maid raisins 2. golden raisins, sultana raisins, Thompson Seedless
raisins 2. raisins secs 2. raisins secs dorés
uvetta, uva secca
Rosinen
pasas
Russin är torkade druvor (fr. = raisins). Alla druvor kan torkas men som regel är det sorter med extra hög sockerhalt. Vanligast är torkade blå druvor som blir svarta russin. Vanligt förekommande i handeln är också gulbruna russin benämnda sultanrussin. Sägs bara "russin" avses i allmänhet svarta sådana.
- Svarta russin (brunsvarta) soltorkas ofta i klasar på fälten, s.k. "sun-maid". Förekommer både med och utan kärnor. Soltorkade russin kommer vanligen från USA.
- Sultanarussin (gulbruna) är kärnfria och färgen skiftar från ljusa till mörkt bruna nyanser beroende på druvsort och på vädret under skörd och soltorkning. De är vanligen mycket söta. Sultana = druvsort. Tillverkas bl.a. i Turkiet, Grekland, Austarlien m.fl. länder. Även gröna russin förekommer.
- Korintrussin
Säsong: Säljs året om.
Förvaras i rumstemperatur i tillsluten förpackning.
Lång hållbarhet i försluten förpackning.
Omvandling: 1 dl = 60 g. 100 g = 1,65 dl.
SÅ ANVÄNDS RUSSIN
Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts till filmjölk och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. Kan även ätas naturell som sötsak och energitillskott.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2023-06
Läs mer
Recept med Russin
Det finns 79 recept med Russin
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Havrelimpa med lingon och valnötter
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Lisa
-
Apfelstrudel, österrikisk klassisk äppelpaj
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Fisk under äppel- och purjolökstäcke (barnrecept)
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kirsi, Båten förskola
-
Julbullar
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Makalösa korintkakor
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bobotie - sydafrikansk köttfärsklassiker
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Räkor i röd curry med äpple, kokos och gula russin
Tid: 20 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Nina Ahlm: Kostrådgivarens kokbok
-
Skärgårdslimpa - filmjölkslimpa
Tid: 1 tim 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Skåvsjöholm
-
Digestiva chèvrebollar
Tid: 15 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan