Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 431

Kcal / portion: 104

GBR (GI) / port: 3
Recept: 2612 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 25%
Kolhydrater: 47%
Fibrer: 2%
Ingredienser
Vetemjöl 4.5 dl 36%
Vanillinsocker 2.0 tsk 1%
Bakpulver 0.5 tsk 0%
Korinter 50.0 gram 5%
el. russin 0%
Smör kallt 150.0 gram 42%
Vispgrädde 0.5 dl 7%
Mjölk 0.5 dl 1%
Garnering:
Strösocker 0.5 dl 7%
Kockskolan:
Om skurna kakor > Äts ej
Om småkakor > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (45 min + 30 min )
- Deg: Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt kallt tärnat smör, grädde och mjölk. Arbeta snabbt samman till en jämn deg. Dela degen i hanterbara delar. Rulla degen till längder cirka 2,5 centimeter tjocka. Plasta in och lägg i kylskåp i minst en ½-timme.
- Förvärm ugnen på 225C.
- Forma: Skär rullarna i bitar 2 centimeter tjocka. Tryck ut bitarna så att de blir lite större.
- Garnera: Häll socker på en tallrik. Tryck ut kakorna ytterligare på sockret så att det fastnar (båda sidor), till en tunn kaka cirka 8 centimeter bred. Lägg dem på smord ugnsplåt eller på plåt med bakplåtspapper.
- Grädda mitt i ugn cirka 10 minuter.
- Förvaras i burk ett par veckor. I frys upp till 3 månader.
Kockens kommentar
Bilden är tagen av Carin Bakodyssén som på 365 dagar bakat sig igenom 293 recept ur kakboken Fem sju kakor (se dito). Duktigt jobbat! Korinter är ett slags russin som förr var en vanlig smaksättare. Läs mer, klicka på ingrediensen. Kohrint är för övrigt en antik såväl som en modern stad i Grekland.Sätofta är en tidigare tätort, numera en del av Höör i Skåne. Sevärdhet är Bosjökloster från 1100-talet vackert beläget mitt i Ringsjön. Man skulle kunna tro att kakorna bakades där en gång i tiden av nunnorna på platsen, men detta stämmer inte enligt Julia Bonde Cherp som förestår slottet idag. Fast vi serverar liknande kakor på julbordet, säger hon. Inte heller kommunen känner till kakornas bakgrund, så dess ursprung förblir i dunkel.
Alternativ
Fler recept inom Skurna småkakor
Liknande recept som Sätoftakakor, korintkakor
-
Mördeg - pâte sablée
Tid: 45 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Mördegskakor grundrecept
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kakor med vit choklad och pekannötter
Tid: 30 min (+ 2 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tarek, Hummingbird Bakery
-
Schackrutor och chokladsnurror
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Brysselkex
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Gaffelkakor, randiga mördegskakor
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Finska pinnar eller vaniljpinnar
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Ungherrar, mördegskaka
Tid: 1 tim , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Torplyckor, vardagskaka med god rågsmak
Tid: 45 min (+ 30 min) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan