(russin 1. svarta russin 2. gula, gröna, röda russin 3. muskatrussin, muskateller 4.soltorkade russin)
Latin: passae
dryed grapes 1. raisin (= black) 2. yellow-golden-gren-red raisins 3. muscat raisins 4. sun-maid raisins
raisins secs 1. raisins secs noirs 2. raisins secs jaunes, verts, rouges 3. raisins muscade 4. raisins secs au soleil
uvetta, uva secca 1. uvetta nera 2. uvetta gialla, verde, rossa 3. uvetta moscata 4. uvetta secca al sole
Rosinen 1. schwarze Rosinen 2. gelbe, grüne, rote Rosinen 3. Muskateller 4. sonnengetrocknete Rosinen
pasas 1. pasas negras 2. pasas amarillas, verdes y rojas 3. pasas moscatel 4. pasas secadas al sol
Russin (fr. raisin sec, raisins = druvor) är torkade vindruvor. När de torkas försvinner 3/4-delar av vätskan, näringsämnena liksom smaken koncentreras (= hög sötma). Russin är ett gammalt sätt att bevara druvor och russindruvor odlades i Persien och Egypten 2000 år f.Kr. Torkade druvor omtals i Bibeln. Antikens greker och romare prydde kultplatser med russin och använde dem som priser i sportevenemang. Idag är Turkiet främsta producent av russin, följt av USA, Kina, Iran och Sydafrika (se nedan). Se film, klicka på "Eat Happy Project" under bilden.
Torkmetod: Traditionellt torkas druvor på marken i solen eller kvarsittande på vinstocken vilket ger mörkfärgade "sun made" russin. Kan också torkas på skuggig plats vilket ger ljusare resultat. Industriellt torkas russin i torkskåp eller mikrovågsugn. I mikro blir russinen lätt uppblåsta ("puffy").
Färg: Russin omtals vanligen utifrån den färg de har, vilket alltså inte primärt avgörs av druvans färg utan mer utifrån torkmetod. Druvans färg har viss betydelse liksom vädret under skörd och vid soltorkning. Russinen kan också blekas genom att doppas i lutlösning (0,5%) eller utsättas för svaveldioxid och sedan torkas. Det finns gula, gröna, bruna, röda, blålila och svarta russin. Sägs bara "russin" avses som regel svarta russin.
Engelska: I engelskspråkiga länder inklusive Sydafrika avser "raisin" stora svarta russin, medan små svarta (korinter) benämns "currants", vilket även är namn på vinbär (läs mer > Vinbär). Torkade "gyllene" druvor kallas "sultana".
Druvor: Alla druvor kan torkas och det finns olika varianter i varierande storlek, färg och smak (sötma). Det finns russin med eller utan kärnor, varav kärnfria är att föredra och numera de vanligt förekommande. I enlighet med vad som sagts ovan kan druvorna vara svarta, gula eller ha annan färg beroende på torkprocess. Merparten av dagens russin är torkade sultandruvor, främst svarta men också gula.