Ciabatta

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om ciabatta

(ciabatta latte)

Engelsk översättning ciabatta = Italian white bread

Fransk översättning ciabatta = pain blanc italien

Italiensk översättning ciabatta = pane bianco

Tysk översättning Ciabatta = Italienisches Weißbrot

Spansk översättning ciabatta = pan blanco italiano

Ciabatta (it. = "toffel") är ett italienskt fluffigt lätt segt, vitt bröd med knaprig skorpa. Ciabatta är italienarens motsvarighet till fransosens baguette. Namnet för att brödet liknar en gammaldags mjukistoffel bakad som stora portionsbröd. Bakas också limpstora. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Historia: Ciabatta skapades så sent som 1982 i staden Adria i provinsen Rovigo i nordöstra Italien av två bagare vid namn Arnaldo Cavallari och Francesco Favaron. Arnaldo namngav brödet ciabatta polesana ("toffel från Polesine"). Namnet för att det mjuka, lite långsträckta brödet liknande en mjuk toffel och efter platsen Polesana där han bodde. Brödet blev snabbt känt i Italien och spreds till andra delar av världen som ett bröd passande till matiga smörgåsar. 


SÅ BAKAS CIABATTA

Brödet tillreds på en lös deg av vetemjöl, vattan, olivolja, jäst, lite socker och salt. Traditionellt med fördeg (se recept > Klassisk ciabatta på vik-stretchad fördeg). Förekommer även bakad utan fördeg (se recept > Ciabatta på vek (lös) vik-stretchad deg), eller på en fastare deg (se recept > Ciabatta på enkelt vis). Tillsätts mjölk kallas brödet för ciabatta latte och blir då ett italienskt "franskbröd" (läs mer > Om franskbröd.


SÅ ANVÄNDS CIABATTA

Brödet används som annat vitt bröd. Passar utmärkt som tilltuggsbröd till soppor och till att plocka upp sås med. Gott med en fin olivolja. Brödet används ofta till matiga mackor.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-06

Läs mer

Om brödbakning matbröd

Så knådas, rivs jäsdeg ¤

Om franskbröd

Recept med Om ciabatta

Det finns 17 recept med Om ciabatta