Ugnsfast porslin
(ugnssäkert porslin, eldfast porslin, ugnssäker form, gratängform, ramekin, timbalform, terrinform, kokottform, ugnssäkert glas, eldfast glas, härdat glas, pyrex)
ovenproof, oven-safe, ramekin
allant au four, ramequin, plat en terre
Grupper inom
Ugnsfast porslin:
Ugnsfast porslin (fr. allant au four = ugnssäkert) är härdigt porslin som tål att användas i ugnar. Ugnsfast porslin tillverkas av så kallad stenmassa, till skillnad från benmassa som används för tillverkning av benporslin (se > Om porslin). Porslinet kan användas i ugn och kortare stunder under grillen, men bör inte användas på spisplattan. De leder värmen jämt och behåller den länge. De suger inte åt sig vätska och reagerar inte med matvaror. Det finns i olika former och storlekar, ovala, runda, fyrkantiga, stora och små, ibland med handtag. En grupp är så kallade portionsformar i olika storlekar, 6-12 centimeter breda och 2-8 centimeter höga.
- Gratängform är en större ugnsfast form med hög kant, i vilken man tillagar gratänger. Läs mer > Gratäng.
- Ramekin (fr. ramequin), ibland kallad timbalform (läs mer > Timbal), är en rund mindre ugnssäker form som rymmer 0,5-3 dl. Vanligaste storlekar i handeln är 1 dl (cirka 8x4 cm) och 2 dl (10x5 cm). Bild ovan, mitten till höger. Används till smårätter som tillagas i ugn eller vattenbad, till exempel oeuf en cocotte ("ägg i form", läs mer > Så kokas ägg). Med låg kan (~2 cm) kallas pajform (läs mer > Pajformar).
- Kokottform är som regel en ramekin. Kokott är inom gastronomin vanligtvis en äggrätt tillagad i liten form (fr. oeuf en cocotte). Läs mer > Så kokas ägg. En fransk cocotte kan också vara en gryta (läs mer > Grytor).
- Terrinform är en ugnssäker form för tillagning av terriner, till exempel paté. Läs mer > Terrin. Terrin kan också vara en finare serveringsskål för soppa. Läs mer > Soppterrin.
- Suffléform kan vara en ramekin med hög kant, eller en större rund form som rymmer 1-2 liter. Läs mer > Suffléformar.
Ugnssäkert glas: Det finns även ugnssäkert glas med samma användningsområde, som utvecklades 1908 av Corning Glass Works, senare benämt Pyrex®.
SÅ ANVÄNDS UGNFAST PORSLIN OCH GLAS
Porslinet används som sufflé-, pastej-, gratäng-, eller pajform och kan ställas direkt på bordet från ugnen.
Skötsel: En nackdel är att extrema temperaturvariationer kan ge sprickor och att de därför kan vara svåra att diska. Blir sällan ordentligt rena i diskmaskin. Handdiska i varmvatten med diskmedel. För att avlägsna envisa matrester, låt formen stå i varmvatten en längre stund innan diskning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04
Läs mer
Recept med Ugnsfast porslin
Det finns 14 recept med Ugnsfast porslin
-
Chokladsufflé
Tid: 30 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Passionerad kladdkaka
Tid: 35 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Ostsufflé till efterrätt
Tid: 50 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Soufflé de poison haut cuisine - fin fisksufflé med sabayonsås
Svarighet: Avancerat, Receptgivare: Julia Child
-
Potatissufflé, rotfruktssufflé
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare:
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kladdkaka med hallon
Tid: 40 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Anne, Kockskolan
-
Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)
Tid: 20 min (+ 1 tim 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Markus Aujalay
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan