(ugnssäkert porslin, eldfast porslin, ugnssäker form, gratängform, ramekin, timbalform, terrinform, kokottform, ugnssäkert glas, eldfast glas, härdat glas, pyrex)
ovenproof, oven-safe, ramekin
allant au four, ramequin, plat en terre
Ugnsfast porslin (fr. allant au four = ugnssäkert) är härdigt porslin som tål att användas i ugnar. Ugnsfast porslin tillverkas av så kallad stenmassa, till skillnad från benmassa som används för tillverkning av benporslin (se > Om porslin). Porslinet kan användas i ugn och kortare stunder under grillen, men bör inte användas på spisplattan. De leder värmen jämt och behåller den länge. De suger inte åt sig vätska och reagerar inte med matvaror. Det finns i olika former och storlekar, ovala, runda, fyrkantiga, stora och små, ibland med handtag. En grupp är så kallade portionsformar i olika storlekar, 6-12 centimeter breda och 2-8 centimeter höga.
Ugnssäkert glas: Det finns även ugnssäkert glas med samma användningsområde, som utvecklades 1908 av Corning Glass Works, senare benämt Pyrex®.
SÅ ANVÄNDS UGNFAST PORSLIN OCH GLAS
Porslinet används som sufflé-, pastej-, gratäng-, eller pajform och kan ställas direkt på bordet från ugnen.
Skötsel: En nackdel är att extrema temperaturvariationer kan ge sprickor och att de därför kan vara svåra att diska. Blir sällan ordentligt rena i diskmaskin. Handdiska i varmvatten med diskmedel. För att avlägsna envisa matrester, låt formen stå i varmvatten en längre stund innan diskning.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2018-04