Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0
Recept: 805 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Gul lök 2.0 st små 9%
Tomater 2.0 styck 4%
Paprika färsk 2.0 styck 6%
Vitlök 1.0 klyfta 1%
Matolja 2.0 msk 30%
Kajennpeppar mald 1.0 tsk 1%
Salt 27.0 gram 0%
Ägg 4.0 styck 31%
Skinka rökt skivad 4.0 skivor 14%
Portionsformar > 4.0 styck Äts ej
Kockskolan:
Om pipérade > Äts ej
Så steks ägg, omelett > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning
Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Pipérade: Sätt stekpanna med olja på medelvärme.
- Skala och skiva lök i halvmånar. Lägg i pannan.
- Rensa och skiva paprika. Lägg i pannan. Rör om.
- Halvera tomater och kläm bort det inre lösa fruktköttet. Strimla och lägg i panna.
- Pressa i vitlök. Salta lätt och krydda med kajennpeppar (eller helst Piment d´Espelette).
- Låt steka tills grönsakerna mjuknat. Nu är pipéraden klar att användas som tillbehör till mat. Rökt skinka är också en vanlig ingrediens och då helst bayonneskinka.
- Pipérade basquaise en cocotte: Fördela pipéraden i ugnsfasta portionsformar (fr. cocottes). Gör en liten grop i röran med sked.
- Knäck ett ägg i varje grop. Salta lätt. Lägg på skinka överst.
- Sätt in i ugnen i 5-10 minuter tills vitan stelnat.
Kockens kommentar
Pipérade (piper = peppar) är en baskisk specialitet, även traditionell i Gascon i sydvästra Frankrike. Grönsaksröran används som tillbehör till mat. Klassisk som fyllning i omelett, serverad med pocherade ägg, eller som en "oeuf en cocotte" benämnd Pipérade basquaise (läs mer > Så steks ägg).Piment d´Espelette är en speciell spanskpeppar som odlas i byn Espelette i den franska regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning). Varianten får man knappast tag på i Sverige, som bäst i form av chiliflakes.
Alternativ
Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg
Liknande recept som Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid
-
Koka ägg - grundrecept
Tid: 10 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Japanska marinerade kokta ägg
Tid: 10 min (+ 24 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade ägg, förlorade ägg
Tid: 10 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Frityrpocherade ägg
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pocherade panerade friterade ägg
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte naturel, kokt ägg i form
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf en cocotte med smak, ägg i form
Tid: 20 min (+ 30 min) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Pannstekt ägg, vändstekt ägg - by the book
Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Oeuf sur le plat, shirred eggs - ägg på fat stekt i ugn på proffsens vis
Tid: 30 min , Svårighet: Mkt lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Tid: 10 min (+ 15 min) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Petter, Kockskolan