Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid

Foto: 750g, piperade

Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Gul lök

2.0 

st små

Tomater

2.0 

styck

Paprika färsk

2.0 

styck

Vitlök

1.0 

klyfta

Matolja

2.0 

msk

Kajennpeppar mald

1.0 

tsk

Salt

27.0 

gram

 

Ägg

4.0 

styck

Skinka rökt skivad

4.0 

skivor

Portionsformar >

4.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Om pipérade >

 

 

Så steks ägg, omelett >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 88

Kcal / portion: 201

GBR (GI) / port: 0

Recept: 805 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 229 gram)

Ingredienser

Visa:

Gul lök 2.0 st små 9%

Tomater 2.0 styck 4%

Paprika färsk 2.0 styck 6%

Vitlök 1.0 klyfta 1%

Matolja 2.0 msk 30%

Kajennpeppar mald 1.0 tsk 1%

Salt 27.0 gram 0%

 

Ägg 4.0 styck 31%

Skinka rökt skivad 4.0 skivor 14%

Portionsformar > 4.0 styck Äts ej

 

Kockskolan:

Om pipérade > Äts ej

Så steks ägg, omelett > Äts ej

Tillagning

Se film, klicka på "750g" under bilden ovan.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Pipérade: Sätt stekpanna med olja på medelvärme.
  3. Skala och skiva lök i halvmånar. Lägg i pannan.
  4. Rensa och skiva paprika. Lägg i pannan. Rör om.
  5. Halvera tomater och kläm bort det inre lösa fruktköttet. Strimla och lägg i panna.
  6. Pressa i vitlök. Salta lätt och krydda med kajennpeppar (eller helst Piment d´Espelette).
  7. Låt steka tills grönsakerna mjuknat. Nu är pipéraden klar att användas som tillbehör till mat. Rökt skinka är också en vanlig ingrediens och då helst bayonneskinka.
  8. Pipérade basquaise en cocotte: Fördela pipéraden i ugnsfasta portionsformar (fr. cocottes). Gör en liten grop i röran med sked.
  9. Knäck ett ägg i varje grop. Salta lätt. Lägg på skinka överst.
  10. Sätt in i ugnen i 5-10 minuter tills vitan stelnat.

Kockens kommentar

Pipérade (piper = peppar) är en baskisk specialitet, även traditionell i Gascon i sydvästra Frankrike. Grönsaksröran används som tillbehör till mat. Klassisk som fyllning i omelett, serverad med pocherade ägg, eller som en "oeuf en cocotte" benämnd Pipérade basquaise (läs mer > Så steks ägg).

Piment d´Espelette är en speciell spanskpeppar som odlas i byn Espelette i den franska regionen Aquitaine i sydvästra Frankrike. Den är AOC-klassad (skyddad ursprungsbeteckning). Varianten får man knappast tag på i Sverige, som bäst i form av chiliflakes.

Alternativ

Ratatouille

Fler recept inom Kokt ägg, stekt ägg, frukostägg

Liknande recept som Pipérade, Pipérade basquaise en cocotte, tillbehör eller lätt måltid