Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)

Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 10

Risgrynsgröt färdig

750.0 

gram

Saffran

0.5 

gram

Strösocker

4.0 

msk

Vaniljstång

0.5 

styck

Råsocker

4.0 

msk

Sötmandelkärna

1.0 

dl

Salt

 

 

 

Tillbehör:

 

Portionsformar >

 

 

Gasbrännare >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 140

GBR (GI) / port: 6

Recept: 1402 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 4%

Fett: 5%

Kolhydrater: 23%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 91 gram)

Ingredienser

Visa:

Risgrynsgröt färdig 750.0 gram 46%

Saffran 0.5 gram 0%

Strösocker 4.0 msk 16%

Vaniljstång 0.5 styck 0%

Råsocker 4.0 msk 13%

Sötmandelkärna 1.0 dl 24%

Salt 0%

 

Tillbehör:

Portionsformar > %

Gasbrännare > %

Skapat av: Blossa

Kock: Markus Aujalay

Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )

  1. Tillred risgrynsgröt enligt separat recept (se högerkolumnen). Tillaga och låt svalna. Tidsåtgång 1,5 timme.
  2. Skålla mandel: Lägg mandel i kokande vatten någon minut. Ta ur och skölj i kallt vatten, låt svalna. Kläm bort skalet genom att pressa mandeln mellan fingrarna.
  3. Blanda kall gröt, saffran, socker och urskrapade vaniljfrön. Lägg gröten i portionsformar. Strö över råsocker och karamellisera (bränn) med en liten brännare.
  4. Rosta mandlarna i en torr och varm stekpanna. Vänd dem i salt.
  5. Grovhacka mandlarna och garnera gröten med hacket.

Kockens kommentar

Markus Aujalay utnämndes till Årets Kock i Sverige år 2004. Han har tagit fram ett antal spännande glöggtillbehör till BLOSSA glögg, varifrån detta recept hämtats.

Tillhörande recept

Risgrynsgröt

Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding

Liknande recept som Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)