
Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 140

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1402 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 5%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Risgrynsgröt färdig 750.0 gram 46%
Saffran 0.5 gram 0%
Strösocker 4.0 msk 16%
Vaniljstång 0.5 styck 0%
Råsocker 4.0 msk 13%
Sötmandelkärna 1.0 dl 24%
Salt 0%
Tillbehör:
Skapat av: Blossa
Kock: Markus Aujalay
Tillagning (20 min + 1 tim 30 min )
- Tillred risgrynsgröt enligt separat recept (se högerkolumnen). Tillaga och låt svalna. Tidsåtgång 1,5 timme.
- Skålla mandel: Lägg mandel i kokande vatten någon minut. Ta ur och skölj i kallt vatten, låt svalna. Kläm bort skalet genom att pressa mandeln mellan fingrarna.
- Blanda kall gröt, saffran, socker och urskrapade vaniljfrön. Lägg gröten i portionsformar. Strö över råsocker och karamellisera (bränn) med en liten brännare.
- Rosta mandlarna i en torr och varm stekpanna. Vänd dem i salt.
- Grovhacka mandlarna och garnera gröten med hacket.
Kockens kommentar
Markus Aujalay utnämndes till Årets Kock i Sverige år 2004. Han har tagit fram ett antal spännande glöggtillbehör till BLOSSA glögg, varifrån detta recept hämtats.Tillhörande recept
Fler recept inom Krämefterrätt, pannacotta, pudding
Liknande recept som Karamelliserad saffransgröt (efterrätt)
-
Lätt äggkräm med citron och bär
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Arla
-
Gammaldags vaniljpudding
Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Zabaione, sabayon, italiensk äggkräm
Tid: 30 min (+ 4 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Zester Daily
-
Crčme caramel - brylépudding (äggkräm)
Tid: 1 tim 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Crčme brûlée, bränd äggkräm
Tid: 30 min (+ 8 tim) , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gjuten pumpacreme, äggkräm med mashmallows, inkokt pumpa och rostad mandel
Tid: 45 min , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Magnus, Kockskolan
-
Klassisk eller modern chokladpudding
Tid: 20 min , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Raspberry Romanoff, jordgubbskräm
Tid: 15 min (+ 1 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Snömos (äppelfromage)
Tid: 20 min , Svårighet: Medel, Receptgivare: Tina Nordström
-
Oeufs ā la neige (Ile flottante) - snöägg flytande i vaniljsås
Tid: 2 tim , Svårighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan