Russin

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Russin

(gråvioletta russin, gulbruna russin, sultanarussin, sultanrussin)

Latin: Vitis Vinifera Apyrena

Engelsk översättning raisins, sun-maid raisins, golden raisins, sultana, Thompson Seedless

Fransk översättning raisins secs

Italiensk översättning passa, uva passa, uva secca

Tysk översättning Rosinen

Spansk översättning pasas

Russin är torkade druvor av sorter med extra hög sockerhalt. Vanligtvis torkas blå druvor, men även gröna torkas. Russin är rika på järn.

Gråvioletta russin (svarta) soltorkas ofta i klasar på fälten, s.k. "sun-maid". Förekommer både med och utan kärnor. Soltorkade russin kommer vanligen från USA.

Gulbruna russin (sultanarussin, sultanrussin) är kärnfria och färgen skiftar från ljusa till mörkt bruna nyanser beroende på druvsort och på vädret under skörd och soltorkning. De är vanligen mycket söta. Sultana = druvsort. Tillverkas bl.a. i Turkiet, Grekland, Austarlien m.fl. länder. Även gröna russin förekommer. 

Russin används som smaksättare av, eller som tillbehör till mat. Russin blandas ofta i müssli, tillsätts till filmjölk och flingor, i sallader, såser, bakverk och desserter. Kan även ätas naturell som sötsak och energitillskott.

Säsong: Säljs året om.

Förvaras i rumstemperatur i tillsluten förpackning.
Lång hållbarhet i försluten förpackning.

Omvandling: 1 dl = 60 g. 100 g = 1,65 dl.

Läs mer

Nationalencyklopedin NE

Ochef

Recept med Russin

Det finns 79 recept med Russin