Bondbröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om ljust matbröd

(ljust matbröd, brunt bröd, ljust fullkornsbröd, VR-limpa, sirapslimpa, sötlimpa, smålandslimpa)

Engelsk översättning brown bread

Fransk översättning pain blonde, pain bis

Italiensk översättning pane marrone chiaro

Tysk översättning Braun Brot

Spansk översättning pan marrón claro

Ljust mjukt matbröd (fr. pain blonde = ljust bröd, pain bis = gråbrun) är i praktiken allt mjukt bröd som inte är vitt mjukt vetemjölsbröd eller mörkt rågbröd. Alltså ljust bröd av blandmjöl som rågsikt och lantbrödsmjöl. Hit räknar vi också bröd på fullkorns vetemjöl (grahamsmjöl), havre- och kornmjöl. Det finns inte någon vedertagen definition på vitt, ljust och mörkt bröd utan "ljust" betraktas ofta som "vitt". Se recept klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Varianter ljust matbröd:

  • Rågsiktsbröd (rågsiktslimpa, rågsiktsbullar) bakas vanligtvis på rågsikt. Rågsikt består till 40% av rågmjöl och till 60% av vetemjöl (läs mer > Rågsikt). Även annan mjölfördelning med lägre andel råg inbegrips. Det ger ett smakrikt lite grovt matbröd med bra jäsegenskap. Se recept > Rågsiktsbröd - grundrecept.
  • Mjuka brödkakor är ett vitt eller ljust bröd till exempel Hönökaka (se dito recept). Degen kavlas ut vilket ger ett plattare bröd. Läs mer > Om brödkakor.
  • Grahamsbröd (grahamsbullar) bakas på grahamsmjöl, det vill säga fullkornsmjöl av vete blandat med vanligt vetemjöl (läs mer > Grahamsmjöl). Det går inte att baka jäsdegsbröd med enbart grahamsmjöl för att det blir ett smuligt bröd som inte håller ihop. Minst 1/3-del av mjölmängden måste vara vanligt vetemjöl, oftast är den över 50% (se recept > Grahamslimpa med anis). Eftersom brödet lätt blir smuligt passar det speciellt bra som småbröd. Se recept > Grahamsfrallor.
  • Havrebröd (havrelimpa, havrebullar) innehåller som regel mer vetemjöl än havremjöl/havregryn för att bli bakbart. Även när havredelen utgör mindre än 20% av mjölmängden kan brödet benämnas havrebröd. Havre fungerar än sämre än grahamsmjöl till brödbak för att mjölet är glutenfritt och därmed smuligt bröd. Det måste därför blandas upp rikligt med vetemjöl och passar bäst till mindre bröd. En variant att förbättra bakegenskaperna är att skålla mjölet (se recept > Skållade havrebullar). Till ett stort bröd fungerar att använda hela havrekärnor eller havrekross. Se recept >  Havresurdegsbröd.
  • Kornbröd (kornbullar): Kornmjöl har inte heller någon bra jäsförmåga och används snarare som tillsats till annat mjöl än som huvudingrediens. Sällsynt förekommande som mjukt matbröd. Däremot till tunnbröd (läs mer > Om tunnbröd). Recept som benämns "kornbröd" är som regel av annat mjöl till exempel rågsikt med inblandning av olika slags korn.

Namn på ljust bröd: Till skillnad från vitt bröd har ljust bröd sällan unika namn, det har inte ansetts lika fint och heligt. I stället brukar ljust bröd benämnas efter det mjöl som karaktäriserar brödet, till exempel rågsiktsbröd, grahamsfrallor, eller havrebullar. Kan också spegla speciell ingrediens, sirap (sirapslimpa), solrosfrön (solroskusar), ört- och vitlöksbröd, morotsbröd, eller vörtbröd (med öl). Namn som lantbröd och bondbröd förmedlar att det är ett lite rustikare bröd. Mormor och farmor brukar också få vara med som namn. "Ljust bröd" är inget begrepp som producenterna använder till sitt bröd. I stället benämns brödet mer profil- eller fantasiskapande som Lingongrova, Längtan, Varsågod eller beskrivande som Stenugslimpa, Skånskt finbröd, Chiabröd, Frökusar och så vidare.

Klassiskt ljust bröd:

  • Vörtbröd är ett klassiskt julbröd. Läs mer > Om vörtbröd. Se recept > Vörtbröd.
  • VR-limpa (sirapslimpa, sötlimpa) är ett sötat ljust eller mörkt matbröd, som var populärt i början på 1900-talet, särskilt i Mellansverige. Ett rågsiktsbröd alltså, snarlikt vörtbröd med sirap och kryddor men utan vört. Under första världskriget rådde underskott på mjöl och överskott på socker i Sverige. Myndigheterna bestämde då att bagarna skulle dryga ut mjölet med socker, vilket också gav välbehövligt energitillskott. Därmed uppstod sötlimpan, även kallad sirapslimpa som blev mycket populär. Av branschen benämnd VR-limpa utifrån huvudingredienserna vete och råg. Se recept > VR-limpa.
  • Smålandslimpa är en halvklassisk "sirapslimpa" som innehåller lingon.


SÅ BAKAS LJUST BRÖD
 

Även om ljust bröd inte anses lika fint som vitt bröd är det både smakrikare och nyttigare. Vitamin och fiberrikt. Mjölk är en vanligare degvätska än i vitt. Vanligt är också tillsatts av groddar, kli och frön. Ibland sötad med sirap och russin. Bröd bakat på rågsikt, grahams-, havre- och kornmjöl smular lätt, vilket kan minskas om mjölet först skållas. Degen är också lite kladdigt att hantera vid bak. Strö lite vetemjöl på bakbordet så blir degen lättare att hantera.

  • Ljust surdegsbröd: Ljust bröd passar väl att bakas som surdegsbröd. Se receptgrupp > Surdegsbröd. Läs mer > Så bakas matbröd med surdeg.
  • Ljust jäsdegsbröd: Att baka med bagerijäst är vanligast. Se receptgrupp > Ljust matbröd, t.ex. recept Rågsiktsbröd. Läs mer > Så bakas rågmjölsbröd med jäst.
  • Ljust skållat jäsdegsbröd: Skållning av mjöl förbättrar bakegenskaperna hos mjöl med låg glutenhalt som råg- och kornmjöl. Läs mer > Så skållas mjöl. Se recept > En bättre kavring på torrskållad fördeg.
  • Ljust bakpulverbröd: Så kallat filmjölksbröd där fil eller yoghurt utgör degvätska, bakas med bakpulver och är oftast ett ljust bröd. Sådan deg jäses inte, går snabbt och enkelt att tillreda. Se receptgrupp > Filmjölksbröd, yoghurtlimpa. Läs mer > Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd.

Vattenreduktion: När bröd bakas avgår en stor del av degens vätska i den starka värmen. Brödvikten minskar och näringsvärden ökar. Läs mer > Vattenreduktion vid brödbak.


LJUST BUTIKSBRÖD


"Ljust bröd" är inget begrepp som används av producenter och butiker. Det kan därför vara svårt att skilja ljust från annat bröd särskilt mörk sådan, men huvudregeln är att ljust bröd innehåller mest vetemjöl (vilket då anges först i ingredienslistan) och en mindre mängd rågmjöl.

Näring ljust bröd: Vattenhalten i ljust matbröd är vanligen runt 35% (30-40%) vilket ger ett saftigt bröd. Ju högre halt desto saftigare bröd, 30-33% är ett halvtorrt bröd och närmare 40% är extra saftigt. Fetthalten är oftast mycket låg 2-4%. Mängd kolhydrater varierar stort mellan brödsorter (42-52%), fibrer cirka 4% (3-7%). Energimängd som i annat mjukt bröd (~250 Kcal/100g), liksom proteinhalten (runt 9%). Läs mer > Om matbrödshistoria.

 

 Ljust matbröd

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

 Rågsiktsbröd

266

7%

2%

51%

4%

1%

34%

 Rågsikt osötat

261

8%

3%

47%

3%

1%

36%

 Rågsikt fibrer 7%

233

7%

3%

42%

5%

1%

42%

 Rågsiktskavring

270

5%

5%

47%

7%

1%

35%

 Grahamsbröd

279

9%

5%

46%

5%

1%

33%

 Variation köpebröd

225-300

8-12%

2-7%

42-52%

3-7%

1-4%

30-42%

 Normtal ljust bröd

260

9%

3%

48%

4%

1%

35%

Källa: LSV & Kunskapskokboken 2020

Ingredienser ljust butiksbröd: Främst vetemjöl och fullkorns vetemjöl, rågmjöl och rågflingor (10-15%) och ibland havregyn och havrekli. Jäst eller surdegsgrund, rapsolja, sirap, socker, druvsocker och salt. Fullkorn 10-25%. Malt och vört av korn kan ingå, liksom lingon och frön av linfrö, chiafrö, psylliumfrön eller solrosfrön, samt stabiliseringsmedel.

Jämförpris: Lågt till högt pris, vanligen 30-70 kr/kg, jämfört med andra tillbehör till mat. Ljust vardagsbröd betingar lägst pris, cirka 40 kr/kg. Övrigt mindre vanligt ljust bröd, som en ekologiskt surdegsbröd eller frökaka runt 70 kr/kg (högt). Läs mer > Om prisjämförelser.

Konsumtion: Svenskens konsumtion av ljust matbröd inklusive vitt dito (kg/år):

Kg/person & år

1960

1980

2000

2008

60>08

Vitt/ljust bröd kg

22

21

32

39

79%

Kcal per dag

156

154

227

279

Skattad andel av mjukt matbröd = 70%. 30% = mörkt matbröd.


SÅ ANVÄNDS LJUSTMATBRÖD

Används som vitt matbröd till frukost och till mat i allmänhet när man vill ha lite mer karaktär på brödet.


© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10

Läs mer

Om vitt matbröd

Matbrödhistoria

Om mörkt matbröd, rågbröd

Om hårt matbröd, knäckebröd

Om prisjämförelser

Rågsikt

Om brödkakor

Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl

Om tunnbröd

Om vörtbröd

Så bakas matbröd med surdeg

Så bakas rågmjölsbröd med jäst }

Så bakas bakpulverbröd, filmjölksbröd

Så skållas mjöl

Vattenreduktion vid brödbak, bakförlust

Recept med Om ljust matbröd

Det finns 65 recept med Om ljust matbröd