(ljust matbröd, brunt bröd, ljust fullkornsbröd, VR-limpa, sirapslimpa, sötlimpa, smålandslimpa)
brown bread
pain blonde, pain bis
pane marrone chiaro
Braun Brot
pan marrón claro
Ljust mjukt matbröd (fr. pain blonde = ljust bröd, pain bis = gråbrun) är i praktiken allt mjukt bröd som inte är vitt mjukt vetemjölsbröd eller mörkt rågbröd. Alltså ljust bröd av blandmjöl som rågsikt och lantbrödsmjöl. Hit räknar vi också bröd på fullkorns vetemjöl (grahamsmjöl), havre- och kornmjöl. Det finns inte någon vedertagen definition på vitt, ljust och mörkt bröd utan "ljust" betraktas ofta som "vitt". Se recept klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Varianter ljust matbröd:
Namn på ljust bröd: Till skillnad från vitt bröd har ljust bröd sällan unika namn, det har inte ansetts lika fint och heligt. I stället brukar ljust bröd benämnas efter det mjöl som karaktäriserar brödet, till exempel rågsiktsbröd, grahamsfrallor, eller havrebullar. Kan också spegla speciell ingrediens, sirap (sirapslimpa), solrosfrön (solroskusar), ört- och vitlöksbröd, morotsbröd, eller vörtbröd (med öl). Namn som lantbröd och bondbröd förmedlar att det är ett lite rustikare bröd. Mormor och farmor brukar också få vara med som namn. "Ljust bröd" är inget begrepp som producenterna använder till sitt bröd. I stället benämns brödet mer profil- eller fantasiskapande som Lingongrova, Längtan, Varsågod eller beskrivande som Stenugslimpa, Skånskt finbröd, Chiabröd, Frökusar och så vidare.
Klassiskt ljust bröd:
SÅ BAKAS LJUST BRÖD
Även om ljust bröd inte anses lika fint som vitt bröd är det både smakrikare och nyttigare. Vitamin och fiberrikt. Mjölk är en vanligare degvätska än i vitt. Vanligt är också tillsatts av groddar, kli och frön. Ibland sötad med sirap och russin. Bröd bakat på rågsikt, grahams-, havre- och kornmjöl smular lätt, vilket kan minskas om mjölet först skållas. Degen är också lite kladdigt att hantera vid bak. Strö lite vetemjöl på bakbordet så blir degen lättare att hantera.
Vattenreduktion: När bröd bakas avgår en stor del av degens vätska i den starka värmen. Brödvikten minskar och näringsvärden ökar. Läs mer > Vattenreduktion vid brödbak.
LJUST BUTIKSBRÖD
"Ljust bröd" är inget begrepp som används av producenter och butiker. Det kan därför vara svårt att skilja ljust från annat bröd särskilt mörk sådan, men huvudregeln är att ljust bröd innehåller mest vetemjöl (vilket då anges först i ingredienslistan) och en mindre mängd rågmjöl.
Näring ljust bröd: Vattenhalten i ljust matbröd är vanligen runt 35% (30-40%) vilket ger ett saftigt bröd. Ju högre halt desto saftigare bröd, 30-33% är ett halvtorrt bröd och närmare 40% är extra saftigt. Fetthalten är oftast mycket låg 2-4%. Mängd kolhydrater varierar stort mellan brödsorter (42-52%), fibrer cirka 4% (3-7%). Energimängd som i annat mjukt bröd (~250 Kcal/100g), liksom proteinhalten (runt 9%). Läs mer > Om matbrödshistoria.
Ljust matbröd | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Rågsiktsbröd | 266 | 7% | 2% | 51% | 4% | 1% | 34% |
Rågsikt osötat | 261 | 8% | 3% | 47% | 3% | 1% | 36% |
Rågsikt fibrer 7% | 233 | 7% | 3% | 42% | 5% | 1% | 42% |
Rågsiktskavring | 270 | 5% | 5% | 47% | 7% | 1% | 35% |
Grahamsbröd | 279 | 9% | 5% | 46% | 5% | 1% | 33% |
Variation köpebröd | 225-300 | 8-12% | 2-7% | 42-52% | 3-7% | 1-4% | 30-42% |
Normtal ljust bröd | 260 | 9% | 3% | 48% | 4% | 1% | 35% |
Källa: LSV & Kunskapskokboken 2020
Ingredienser ljust butiksbröd: Främst vetemjöl och fullkorns vetemjöl, rågmjöl och rågflingor (10-15%) och ibland havregyn och havrekli. Jäst eller surdegsgrund, rapsolja, sirap, socker, druvsocker och salt. Fullkorn 10-25%. Malt och vört av korn kan ingå, liksom lingon och frön av linfrö, chiafrö, psylliumfrön eller solrosfrön, samt stabiliseringsmedel.
Jämförpris: Lågt till högt pris, vanligen 30-70 kr/kg, jämfört med andra tillbehör till mat. Ljust vardagsbröd betingar lägst pris, cirka 40 kr/kg. Övrigt mindre vanligt ljust bröd, som en ekologiskt surdegsbröd eller frökaka runt 70 kr/kg (högt). Läs mer > Om prisjämförelser.
Konsumtion: Svenskens konsumtion av ljust matbröd inklusive vitt dito (kg/år):
Kg/person & år | 1960 | 1980 | 2000 | 2008 | 60>08 |
Vitt/ljust bröd kg | 22 | 21 | 32 | 39 | 79% |
Kcal per dag | 156 | 154 | 227 | 279 |
Skattad andel av mjukt matbröd = 70%. 30% = mörkt matbröd.
SÅ ANVÄNDS LJUSTMATBRÖD
Används som vitt matbröd till frukost och till mat i allmänhet när man vill ha lite mer karaktär på brödet.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2021-10