Om fint knäckebröd

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Om fint knäckebröd

(om finknäcke, finknäckebröd, krispknäckebröd, frasknäckebröd, fröknäcke, fröknäckebröd, majsknäckebröd, Ryvita®, Finncrisp®)

Engelsk översättning thin crispbread, maize crispbread

Fransk översättning pain croustillant mince

Italiensk översättning pane croccante sottile

Tysk översättning dünnes Knäckebrot

Spansk översättning pan crujiente delgado

Fint knäckebröd är ett allmänt begrepp för tunna knäckebröd med fin struktur, vanligen tillagat av fullkorns rågmjöl med eller utan inblandning av andra mjölsorter. Tillagas ofta av surdeg och sötas ibland. Förekommer ofta smaksatt på olika sätt och är ofta glutenfritt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.

Varianter:

  • Krispknäcke: Likartat vanligt rågknäcke fast mycket tunnare, utan frötillsatser, till exempel varumärkena Finncrisp och Ryvita. Form 4x12 cm, vikt ~5 g/st. 1 ugnsplåt = ~20 st (bild ovan övre raden t.v.). Det finns även Krispknäcke av vetemjöl (bild ovan övre raden mitt).
  • Frasknäcke: Särskilt porösa knäckebröd, snarlikt kex och rån (läs mer > Om torra kex och rån).
  • Majsknäcke bakas på majsgryn, majsstärkelse och salt. Ofta uppblandat med andra mjölsorter. Smaksätts gärna med kummin.  Det är ett ljust bröd vanligen med lätt söt smak. En variant av majsknäcke förekom redan i det gamla Egypten. Sällsynt förekommande i handeln, men majsmjöl ingår ofta i glutenfria knäckebröd.
  • Fröknäcke: Finknäcke innehållande rikligt med olika slags fröer. Säljs som regel i små förpackningar.

Butiksbröd: Finncrisp och Ryvita är välkända varumärken för krispbröd. Fröknäcke och övrigt finknäcke tillverkas oftast av specialiserade småbagerier.

  • Brödtyp: Tunt hårt flatbröd.
  • Smak: Krispknäcke har rostad, ofta lätt syrlig smak. Fröknäcke varierar med innehållet av fröer.
  • Alternativ vara: Annat knäckebröd, kex eller rån.
  • Försäljning: Krispknäcke allmänt förekommande i butik, liksom fröknäcke. Fras- och majsknäcke till och från.
  • Jämförpris: Bröd i allmänhet har högt pris för att vara tillbehör till mat. Finknäcke har högt eller mycket högt pris (60-200 kr/kg), även jämfört med annat bröd såväl hårt som mjukt. Krispbröd 50-150 kr/kg och fröknäcke 100-200 kr/kg. Glutenfritt finknäcke kan kosta ända upp till 300 kr per kilo (jämförbart med stekt fläskfilé). Läs mer > Högt och lågt jämförpris.
  • Förvaring: Torrt. Mycket lång hållbarhet, särskilt krispknäcke.

Ingredienser: Fint knäckebröd är mycket fiberrikt tack vare fullkornsmjöl och andra fiberprodukter.

  • Krispknäcke modell Finnkrisp och Ryvita består av fullkornsrågmjöl (95%), rågkli, rågsurdeg/jäst, salt och vatten. Ibland smaksatt av sesamfrön och liknande. Varianter med vetemjöl och rågmmjöl förekommer, där honung/sirap och frön kan ingå ("knäckesticks").
  • Majsknäcke: Majsgryn/-mjöl, majsstärkelse, salt och vanligen smaksatt med kummin.
  • Fröknäcke: Fröknäcke förekommer med varierande ingredienser, oftast ingår mycket fibrer. Flitig ingrediens är havregryn/grahamsmjöl/havremjöl, kompletterat med  fullkornsrågmjöl, vetekli, risklifiber, potatisfiber, sockerrörsfiber, hirsflingor, kokosflingor och liknande. Majs- och bovetemjöl kan också ingå, liksom smör, raps- eller sojaolja, honung, sirap eller (rör-)socker, samt jäst eller surdegsgrund. Fröer ingår rikligt - solroskärnor, sesamfrön, linfrö,  pumpakärnor, vallmofrön, amarantfrön med flera. Som smaksättare används salt och kryddor som fänkål, rosmarin, kummin, ingefära eller rödbetspulver.

Näring: Näringsinnehållet i finknäcke varierar stort, till exempel innehållet av fibrer (7-20%). Även inom grupperna krisp- och fröknäcke är skillnaderna påtagligt stora mellan olika producenter. Skillnaden mellan dessa grupper är främst att fröknäckebröd är mycket fettrik tack vare alla fröer och halten av kolhydrater är lägre (se tabell nedan). Utmärkande enskild produkt är till exempel majsknäcke utan frötillsats med låg proteinhalt (~8%) och fetthalt (1%).

Näring finknäcke

Kcal/100g

Protein

Fett

Kolhydrat

Fibrer

Salt

Vatten

Variation finknäcke

340-530

8-20%

  1-35%

28-72%

7-20%

1-4%

1-19%

Normtal finknäcke

415

   13%

     15%

    50%

   13%

   1%

    6%

Variation krispbröd

340-420

8-15%

  1-13%

54-72%

6-20%

1-2%

3-10%

Norm krispbröd

360

   11%

       4%

    62%

   15%

   1%

    6%

Variation fröknäcke

400-530

13-20%

11-35%

28-55%

7-15%

1-3%

1-7%

Norm fröknäcke

490

   16%

      28%

    37%

   13%

   1%

5%

Källa: Kunskapskokboken 2019

Energivärdet och fiberhalten är högt eller mycket högt i finknäckebröd jämfört med andra matvaror. Omvänt är vattenhalten mycket låg.

Hälsa: Finknäcke är mycket fiberrikt vilket anses vara hälsosamt. Fettet från nötter och frön innehåller oftast hög halt av enkelt- och fleromättat fett, vilket anses hälsosamt (läs mer > Om nötter, mandlar, frön).

Baka:


SÅ ANVÄNDS FINT KNÄCKEBRÖD


Brödet används som smörgås- eller tilltuggsbröd, ofta vid finare tillfällen till exempel på en ostbricka.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10

Läs mer

Om hårt matbröd, knäckebröd

Om rågknäcke

Om kex och rån

Högt och lågt jämförpris

Om nötter, mandlar, frön

Så bakas finknäcke

Recept med Om fint knäckebröd

Det finns 12 recept med Om fint knäckebröd