(om finknäcke, finknäckebröd, krispknäckebröd, frasknäckebröd, fröknäcke, fröknäckebröd, majsknäckebröd, Ryvita®, Finncrisp®)
thin crispbread, maize crispbread
pain croustillant mince
pane croccante sottile
dünnes Knäckebrot
pan crujiente delgado
Fint knäckebröd är ett allmänt begrepp för tunna knäckebröd med fin struktur, vanligen tillagat av fullkorns rågmjöl med eller utan inblandning av andra mjölsorter. Tillagas ofta av surdeg och sötas ibland. Förekommer ofta smaksatt på olika sätt och är ofta glutenfritt. Se recept, klicka på "recept" till höger om bilden ovan.
Varianter:
Butiksbröd: Finncrisp och Ryvita är välkända varumärken för krispbröd. Fröknäcke och övrigt finknäcke tillverkas oftast av specialiserade småbagerier.
Ingredienser: Fint knäckebröd är mycket fiberrikt tack vare fullkornsmjöl och andra fiberprodukter.
Näring: Näringsinnehållet i finknäcke varierar stort, till exempel innehållet av fibrer (7-20%). Även inom grupperna krisp- och fröknäcke är skillnaderna påtagligt stora mellan olika producenter. Skillnaden mellan dessa grupper är främst att fröknäckebröd är mycket fettrik tack vare alla fröer och halten av kolhydrater är lägre (se tabell nedan). Utmärkande enskild produkt är till exempel majsknäcke utan frötillsats med låg proteinhalt (~8%) och fetthalt (1%).
Näring finknäcke | Kcal/100g | Protein | Fett | Kolhydrat | Fibrer | Salt | Vatten |
Variation finknäcke | 340-530 | 8-20% | 1-35% | 28-72% | 7-20% | 1-4% | 1-19% |
Normtal finknäcke | 415 | 13% | 15% | 50% | 13% | 1% | 6% |
Variation krispbröd | 340-420 | 8-15% | 1-13% | 54-72% | 6-20% | 1-2% | 3-10% |
Norm krispbröd | 360 | 11% | 4% | 62% | 15% | 1% | 6% |
Variation fröknäcke | 400-530 | 13-20% | 11-35% | 28-55% | 7-15% | 1-3% | 1-7% |
Norm fröknäcke | 490 | 16% | 28% | 37% | 13% | 1% | 5% |
Källa: Kunskapskokboken 2019
Energivärdet och fiberhalten är högt eller mycket högt i finknäckebröd jämfört med andra matvaror. Omvänt är vattenhalten mycket låg.
Hälsa: Finknäcke är mycket fiberrikt vilket anses vara hälsosamt. Fettet från nötter och frön innehåller oftast hög halt av enkelt- och fleromättat fett, vilket anses hälsosamt (läs mer > Om nötter, mandlar, frön).
Baka:
SÅ ANVÄNDS FINT KNÄCKEBRÖD
Brödet används som smörgås- eller tilltuggsbröd, ofta vid finare tillfällen till exempel på en ostbricka.
© Kunskapskokboken. Reviderat 2019-10