ricotta = Italian fresh cheese
ricotta = fromage frais italien
ricotta, ricotta salata moliterna, ricotta piemontese, ricotta romana = formaggio fresco
Ricotta = italienischer Frischkäse
ricotta = queso fresco italiano
Grupper inom
Övriga färskostar:
- Osttyp: Färskost tillverkad av vassle och komjölk eller getmjölk.
- Ursprung: Italien.
- Tillverkning: Se > Om färskost.
- Form: Slät massa.
- Användning: Ricotta används som fyllning i tortellini, ravioli, lasagner och andra pastarätter, liksom i desserter och gärna tillsammans med frukt. Blandad med socker, kanel och ibland även riven choklad, serveras den som dessert i italienska hem.
- Passande dryck:
- Ytskikt: Vit, slät.
- Snittyta: Vit, slät.
- Konsistens: Krämigt mjuk och lätt grynig. Ibland hård.
- Smak: Frisk, mild, svagt sötaktig liknande Keso, dock något "ostigare".
- Lagring: Vanligen inte, men förekommer.
- Fetthalt: Mager ost, fetthalt cirka 10% (6-16%).
- Förvaring: +2 till +8°C. Oöppnad förpackning håller 2-3 veckor.
- Kommentar:
© Kunskapskokboken. Reviderat 2014-12
Läs mer
Recept med ricotta
Det finns 15 recept med ricotta
-
Lammfärsbiffar med ricotta, persilja och pinjenötter (LCHF-recept)
Svarighet: Mkt lätt, Receptgivare:
-
Gnudi (klimp) - italiensk naken präststrypare av ricotta och spenat
Tid: 45 min (+ 2 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gräddig tagliatelle med gorgonzola
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Pennette Rigate med sparris och ricotta
Tid: 25 min , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Spanakopita, grekisk spenatpaj eller pirog i filodeg
Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Sfogliatella riccia (pl. sfogliatelle), italienskt pastabröd med fyllning
Tid: 1 tim 30 min (+ 3 tim) , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Kockskolan
-
Pizza calzone, inbakad byxpizza
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Gratinerad cannelloni med ricotta och spenat
Tid: 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Christian Campogiani
-
Malfetti, italienska spenatgnocchi (klimp)
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Spaghetti alla Norma - siciliansk klassiker
Tid: 20 min , Svarighet: Halvavancerat, Receptgivare: Christian Campogiani