Färdiga senapssåser, senap

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Färdiga senapssåser, senap

(Färdiga senapssåser, senap, hovmästarsåser)

Senapssåser är oljesåser (läs mer > Om oljesåser, oljepasta), antingen bordssenap vilket är en fast sås av senapsfrön, olja och smaksättare, eller lösare sås med starkt inslag av senap till exempel hovmästarsås. Därutöver finns andra såser som innehåller senap, oftast vita eller bruna såser med senap tillsatt, till exempel Sauce Robert med mörk grundsås som bas. Läs mer > Om senapssåser.

Bordssenap: I butik finns ett stort antal senapssorter smaksatta på olika sätt. Det finns tre typer av bordssenap, fransk osötad (av brunsenap), stark engelsk (av vitsenap) och svensk mild, söt senap (som värmebehandlats). Man skiljer också på ljus och mörk senap där Skånsk senap är en svensk mörk variant som görs av grovkrossad brunsenap och där en del av senapsfröna finns kvar. I butik kan man också köpa senapskorn eller malda sådana av vilka man kan göra hemlagad senap. Colman´s är en klassiker.

  • Smak: Senap har stor smakvariation. Gemensamt för all senap är en viss grundbesk smak och att senaps­kornen innehåller så kallade irritanter som ihop med vätska (saliv) ger en upplevelse av hetta i munnen (läs mer > Irritanter).
  • Alternativ vara: Olika sorters senap brukar kunna ersätta varandra. Välj samma typ.
  • Förvaring: Öppnad förpackning förvaras tillsluten i kylskåp. Mycket lång hållbarhet. "Irritanten" är flyktig och bryts ner i kontakt med luft vilket gör senapen platt och tråkig. Se därför till att sätta på locket efter användning och förvara den kallt. Om senapen torkat ihop, rör ut den med lite matolja.

Hovmästarsås är en klassisk oljesås med senap, vinäger, socker och framförallt dill. Såsen förekommer under olika namn syftande på användningen till exempel gravlax-, krabb- eller skaldjurssås. Dill- och senapssås är också en benämning av samma sås. Förvaras kallt. Lång hållbarhet. Man kan enkelt tillreda en hovmästarsås, se recept > Hovmästarsås (gravlaxsås, krabbsås, skaldjurssås).


SÅ ANVÄNDS SENAPSSÅSER

Bordssenap används på många sätt som tillbehör eller smaksättare. Senap passar till de flesta slags korv-, fläsk- och kötträtter och är självklar till svensk ärtsoppa. Senap ger smak i färsrätter. Senap smetas på skinkan och grilljeras till jul. I det engelska köket förekommer att man blandar senapen med äggvisp eller smaksätter med ansjovis som serveras till fisk. Senap kan vara ingrediens i majonnäs, gravlaxsås, cumberlandsås, salladsdressingar och marinader. Man kan blanda olika senapssorter till exempel en mild och söt svensk med en skarpare fransk. Senap fungerar som lätt redning. Lite utrörd senap i ärtsoppan får soppan att tjockna. Majonnäs, dressing och hovmästarsås stabiliseras, blir krämig.

Omvandling bordssenap: 1 dl = 175 gram. 100 gram = 0,6 dl.

Hovmästarsås är en klassisk sås till skaldjur som krabba och räkor, men passar också till fisk som gravad lax.

© Kunskapskokboken. Reviderat 2017-10

Läs mer

Om oljesåser, oljepasta

Irritanter

Om senapssåser, senap

Senapsfrön

Recept med Färdiga senapssåser, senap

Det finns 296 recept med Färdiga senapssåser, senap