Latin: Ficus carica

Engelsk översättning figs

Fransk översättning figues, bélone/Provence

Italiensk översättning fichi, fico

Tysk översättning Feigen

Spansk översättning higo

Fikon är en art i släkte fikusar inom familj mullbärs­växter. Det är en buske eller träd upp till 10 m högt, med handflikiga blad. Späda vårblad är lätt blålila, men blir sedan mörkgröna. Trädet ursprung är osäker, men troligtvis från Sydostasien. Fikon har odlats i 1000-tals år bl.a. i östra Medelhavsområdet. Frukten/bäret är blålila med matt yta. Den är rund med en markerad toppspets, cirka 5 cm i diameter. Fruktköttet är rött med vita inslag och har grynig konsistens pga en mängd små mjuka ätbara kärnor.

  • Vikt i butik: Färsk väger cirka 50 gram per styck. Torkad cirka 20 gram.
  • Smak: Färska mogna fikon är mycket smakrika med sötsyrlig smak. Torkade och konserverade är mycket söta. Importerade fikon når sällan den fulländning och sötma som nyplockade, mogna från träden har.
  • Alternativ vara: Torkade fikon, persimon, persika.
  • Försäljning/säsong: Färsk säljs främst under maj-oktober. Import från länder runt Medelhavet. Fikon säljs också torkade, främst till jul. Se > Torkade fikon. Förekommer även konserverad.
  • Förvaras kallt 3-8°C. Kort hållbarhet, upp till 1 vecka. Omogna mognar snabbt i rumstemperatur. Hanteras varsamt.


SÅ ANVÄNDS FÄRSKA FIKON

Färska fikon äts hel med eller utan skal, som dessert eller som tillbehör till mat. Av fikon tillverkas bl.a. marmelad, sirap och sprit. Torkade fikon serveras traditionellt på julbordet. Färska fikon och grädde är inte en bra kombination. Grädden skär sig och får obehaglig smak.

Ficain: Färska fikon innehåller det proteinspjälkande enzymet ficain. Frukten kan därför inte användas färsk i fruktgeléer som tillagas med gelatin (som inte stelnar). Läs mer > Peptidaser. Däremot fungerar det vegetabiliska agar-agar som stabiliseringsmedel (läs mer > Agar).

Läs mer

Torkade fikon }

Proteaser, peptidaser

Gelatin

Morton: Fruits of Warm Climate

Recept med Fikon - färsk

Det finns 15 recept med Fikon - färsk