Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤
Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
(kärnvetemjöl, siktat vetemjöl, hushållsvetemjöl, kärnvetemjöl fullkorn, ekologiskt vetemjöl)
wheat flour, plain flour, all-purpose flour
farine ordinaire de blé, farine de froment
farina bianca
Weizenmehl
harina de trigo
Vanligt vetemjöl (kärnvetemjöl, siktat vetemjöl, hushållsvetemjöl) är finmalt mjöl av vanligt vete även kallat brödvete (läs mer > Brödvete). Mjölet består av mald frövita, dvs den inre hårda delen av vetekärnan, dvs kli och grodd har siktats bort (läs mer > Sädeskornets anatomi). Sägs bara "vetemjöl" i recept avses alltid vanligt vetemjöl.
- Vikt/omvandling: 1 liter siktat mjöl = 600 gram (1 kg = 1,65 liter). Upphällt i mått från påse = ~650 gram (+8%). Packat i påse = ~750 gram (750/600 = +25%). Avser struket mått.
- Alternativ vara: Vetemjöl special (se > Specialvetemjöl).
- Försäljning: Säljs i en- eller tvåkilos pappersförpackningar. Även ekologiskt odlat.
- Förvaras torrt, ej över normal rumstemperatur och avskilt från varor med stark lukt. Mycket lång hållbarhet.
Kärnvetemjöl fullkorn är vanligt vetemjöl blandat med viss del fullkornsmjöl, vilket ger ett lite högre fiberinnehåll (från 3% till 5%). Jämför > Grahamsmjöl (12% fibrer).
Hälsa/näring: Vanligt vetemjöl har hög andel stärkelse (cirka 70%), är rikt på glutenbildande proteiner vilket ger god jäsförmåga som ger bröd med god volym. Mjölet vitaminberikas. Andelen fibrer är låg (< 3%), kärnvetemjöl fullkorn har något högre andel fibrer (5%).
Miljö: Det finns ekologiskt vetemjöl att köpa i handeln. Ekologisk odling ger generellt sämre avkastning per hektar (cirka -30%), jämfört med konstgödslad veteodling.
SÅ ANVÄNDS VANLIGT VETEMJÖL
Kärnvetemjöl är bra till det mesta, ett ”all-roundmjöl” med brett användningsområde. Fungerar väl till att baka matbröd, finbröd och pajer, till redning av såser, soppor, grytor, stuvningar m.m. Bakegenskaperna är goda, men passar bäst till bakning av vitt bröd. Degen skall knådas kraftigt och ordentligt, vilket gör den stadig och elastisk, så att brödet blir högt och poröst. Passar mindre bra för att göra pasta som inte skall jäsa. Då fungerar durumvete bättre (se > Durumvetemjöl). Kärnvetemjöl med fullkorn ger ökat fibertillskott. För högre inblandning av fibrer rekommenderas Vetemjöl Special (läs mer > Specialvetemjöl). Läs mer > Om brödbakning. Av vetemjöl lagade man förr så kallad slätgröt och smörgröt (läs mer > Om gröt), samt slätvälling och ölsupa (läs mer > Om välling).
© Kunskapskokboken. Reviderat 2013-01.
Läs mer
Grahamsmjöl, fullkornsvetemjöl
Recept med Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
Det finns 933 recept med Vanligt vetemjöl, kärnvetemjöl
-
Custard buttercream, äggsmörkräm, German and Diplomat buttercream
Tid: 1 tim (+ 1 tim) , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Äppelflarnstårta
Tid: 1 tim 30 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Chokladsockerkaka med nötter
Tid: 45 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Rågpiroger - grundrecept
Tid: 30 min (+ 30 min) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Bondkakor
Tid: 45 min (+ 1 tim) , Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Shepherds pie - Fåraherdens paj
Tid: 1 tim , Svarighet: Medel, Receptgivare: Anna, Kockskolan
-
Tarte Tatin - uppochnedvänd äppeltårta
Svarighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Kanin eller hare i ugn
Tid: 1 tim 10 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Petter, Kockskolan
-
Klassisk pitepalt à la Wretman
Svarighet: Medel, Receptgivare: Tore Wretman
-
Saffransgifflar med mandelmassa
Tid: 1 tim 40 min , Svarighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan