Surkål

Fotograf/bild: Film: Joshua Weissman, sauerkraut

Surkål

(surkål, Så används surkål)

Engelsk översättning sauerkraut

Fransk översättning choucroute

Italiensk översättning crauti

Tysk översättning Saurkraut, Weinkraut

Grupper inom
Surkål:

Kimchi

Surkål är en gammal konserveringsmetod känd från senmedeltiden. Strimlad kål som får stå surnar av sig självt tack vare mjölksyrebakterier som finns naturligt på kålets yta. Bakterierna omvandlar sockret i växten till mjölksyra. Surkål anses allmänt vara hälsosamt. Surningen bevarar grönsakernas C-vitamin och gör kålet lättsmält, skonsamt för magen. Konserverad surkål finns att köpa i butik, men kan enkelt tillredas själv. 


Surning: Surkål tillreds av kål vanligtvis av vitkål i Europa och av salladskål i Asien. Strimlad kål blandas ordentligt med 2% salt (viktprocent). Saltet konserverar, förhindrar förruttnelse. Kålet fylls i en behållare och pressas hårt samman så att ytan består av vätska. Täck gärna över ytan men kärlet får inte vara tättslutande som då kan explodera. Ställ kålet att surna i rumstemperatur i två veckor eller längre. Provsmaka under tiden. Processen kan påskyndas med tillsats av filmjölk eller yoghurt. Annat som strimlat äpple, lök med mera kan ingå. Datummärk burken. Se recept > Surkål. Se film, klicka på "Joshua" under bilden ovan.


SÅ ANVÄNDS SURKÅL

Surkål är speciellt omtyckt i tysktalande länder och i Alsace, Frankrike, i Östeuropa och i Ostasien. Serveras som pålägg på smörgås eller som tillbehör till mat, särskilt till till korv och fläskkött. Klassisk är "Eisbein mit Sauerkraut", det vill säga fläsklägg med surkål. En italiensk klassiker är surad kål till pizza (pizzasallad) och i Korea är kimchi mäkta populärt.

©
 Kunskapskokboken. Reviderat 2022-06

Läs mer

Om kål

Vitkål, huvudkål

Om surgörning

Salladskål

Recept med Surkål

Det finns 17 recept med Surkål