Salladskål

Fotograf/bild: Martin Hanner, Spisa.nu ¤

Salladskål

(kinesisk kål, kinakål, sallatskål)

Latin: Brassica rapa ssp. chinensis var. perviridis

Engelsk översättning chinese cabbage, chinese kale

Fransk översättning chou de Chine, chou chinois

Italiensk översättning cavolo cinese, cavolo di China

Tysk översättning Chinesischer Kohl, Chinakohl

Spansk översättning col chino, col de China

Salladskål är en underart av kål, nära släkt med pak choy. Den har långt cylindriskt huvud av vita till ljusgröna blad, vilka upptill blir krusiga och mer gröna. Formen varierar. Den härstammar från Kina-Japan där den är en viktig grönsak. Till Europa kom den först på 1900-talet. I Sverige började den odlas på 1970-talet. 

  • Vikt: Ett huvud väger runt 1 kilo.
  • Smak: Salladskål är spröd och krispig med mild kålsmak, lätt besk.
  • Alternativ vara: Pak choy, savoykål.
  • Försäljning/säsong: Svenskodlad juni-mitten oktober.
  • Förvaras i kylskåp, +2 till 4°C i plastpåse. Känslig för uttorkning, tryck- och frostkador, samt etylengas. Optimal luftfuktighet 98-100%. God hållbarhet, upp till 2 veckor.


SÅ ANVÄNDS SALLADSKÅL

Salladskål kan ätas råstrimlad i sallader, eller kokas lätt. Som ensamrätt kan den ätas med smör eller vinägrettsås. Förekommer mycket som wokad i asiatisk mat. Kan ingå i stuvningar och gratänger.


SÅ TILLAGAS SALLADSKÅL

Ansa: Ta bort fula blad och skölj i kallt vatten.

Kokt/blancerad salladskål: Blad eller strimlor snabbokas, blancheras. Kan ingå  

Koktid: Breda strimlor  1-5 minuter.

Läs mer

Pak Choy

Savojkål

Lägg in en kommentar.
Antal kommentarer: 0 Visa Dölj

Recept med Salladskål

Det finns 4 recept med Salladskål