Rökt fläsklägg med surkål

Foto: BBQ Pit Boys, pork knuckles

Rökt fläsklägg med surkål

Lägg till ingredienser

Portioner: 4

Fläsklägg kort rimmad

4.0 

styck

el. fläsklägg färsk

 

 

 

Glasyr:

 

Folköl (3.5%)

33.0 

cl

Honung

2.0 

msk

Salt

1.0 

tsk

 

Tillbehör:

 

Surkål konserverad

800.0 

gram

Bacon tärnad

1.0 

förp.

Gul lök

1.0 

styck

Paprika grön

1.0 

styck

 

Kockskolan:

 

Så lagas fläsklägg >

 

 

Om rökning >

 

 

Så saltas, rimmas kött >

 

 

Så saltar, rimmar man >

 

 

Om surkål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 1

Recept: 3198 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 15%

Fett: 6%

Kolhydrater: 3%

Fibrer: 1%

(Tillagad portion: 609 gram)

Ingredienser

Visa:

Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 69%

el. fläsklägg färsk 0%

 

Glasyr:

Folköl (3.5%) 33.0 cl 4%

Honung 2.0 msk 4%

Salt 1.0 tsk 0%

 

Tillbehör:

Surkål konserverad 800.0 gram 4%

Bacon tärnad 1.0 förp. 16%

Gul lök 1.0 styck 2%

Paprika grön 1.0 styck 1%

 

Kockskolan:

Så lagas fläsklägg > Äts ej

Om rökning > Äts ej

Så saltas, rimmas kött > Äts ej

Så saltar, rimmar man > Äts ej

Om surkål > Äts ej

Tillagning (30 min + 6 tim )

Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden.

  1. Rimma: I filmen sprutar man in saltlake i färskt kött, som bör stå ett dygn i kylskåpet och dra (läs mer > Så saltas, rimmas kött). Eller så köper man färdigrimmad lägg.
  2. Rök eller grill med lock kan användas. Använd rökved (läs mer, klicka på > Rökved). I grillen används briketter och fuktad spån vid sidan om eller bitar på glöden. Tänd på och arrangera till rök-/grillvärme 110-120°C.
  3. Köttet bör vara rumstempererat. Torka av ytan och skåra svålen med ett flertal snitt.
  4. Rök: Lägg in köttet i rökskåpet med skinnsidan upp. Rökningen tar cirka 6 timmar till kärn­temperatur 75°C+. Vrid köttet några gånger under rökningen.
  5. Glasering: Blanda öl med honung och salt. Efter halva röktiden penslar man köttet varje halv­timme.
  6. Tillbehör: Skala och skiva lök i halvmånar. Ansa och strimla paprika. Lättstek bacon i panna. Tillsätt lök och paprika och stek ett tag till. Blanda med surkål och värm upp. I filmen är surkåls­blandningen på en ugnsplåt på vilken man lägger läggen. Hela paket sätts in i röken för att röka färdigt. Fett droppar då ner i surkålen. Alternativt välj tillbehör enligt egen smak.

Kockens kommentar

I Sverige kokar vi fläskläggen vanligtvis, men det går utmärkt bra att även bräsera, ugnslaga, grilla eller röka köttet. Läs mer > Så lagas fläsklägg.

Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portions­vikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 680g) och energimängden med ~225 Kcal (= 940 Kcal) per portion. Det vill säga mycket stor portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka 525 gram vilket är något mer än normalt och energimängd knappt 500 Kcal per portion, vilket är ett normalvärde.

Fler recept inom Rökt fläskkött

Liknande recept som Rökt fläsklägg med surkål