Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 131

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3198 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 15%
Fett: 6%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Ingredienser
Fläsklägg kort rimmad 4.0 styck 69%
Glasyr:
Folköl (3.5%) 33.0 cl 4%
Honung 2.0 msk 4%
Salt 1.0 tsk 0%
Tillbehör:
Surkål konserverad 800.0 gram 4%
Bacon tärnad 1.0 förp. 16%
Gul lök 1.0 styck 2%
Paprika grön 1.0 styck 1%
Kockskolan:
Så lagas fläsklägg > Äts ej
Om rökning > Äts ej
Så saltas, rimmas kött > Äts ej
Så saltar, rimmar man > Äts ej
Om surkål > Äts ej
Kock: Kockskolan
Uppdragsgivare: Kunskapskokboken
Tillagning (30 min + 6 tim )
Se film, klicka på "BBQ Pit Boys" under bilden.
- Rimma: I filmen sprutar man in saltlake i färskt kött, som bör stå ett dygn i kylskåpet och dra (läs mer > Så saltas, rimmas kött). Eller så köper man färdigrimmad lägg.
- Rök eller grill med lock kan användas. Använd rökved (läs mer, klicka på > Rökved). I grillen används briketter och fuktad spån vid sidan om eller bitar på glöden. Tänd på och arrangera till rök-/grillvärme 110-120°C.
- Köttet bör vara rumstempererat. Torka av ytan och skåra svålen med ett flertal snitt.
- Rök: Lägg in köttet i rökskåpet med skinnsidan upp. Rökningen tar cirka 6 timmar till kärntemperatur 75°C+. Vrid köttet några gånger under rökningen.
- Glasering: Blanda öl med honung och salt. Efter halva röktiden penslar man köttet varje halvtimme.
- Tillbehör: Skala och skiva lök i halvmånar. Ansa och strimla paprika. Lättstek bacon i panna. Tillsätt lök och paprika och stek ett tag till. Blanda med surkål och värm upp. I filmen är surkålsblandningen på en ugnsplåt på vilken man lägger läggen. Hela paket sätts in i röken för att röka färdigt. Fett droppar då ner i surkålen. Alternativt välj tillbehör enligt egen smak.
Kockens kommentar
I Sverige kokar vi fläskläggen vanligtvis, men det går utmärkt bra att även bräsera, ugnslaga, grilla eller röka köttet. Läs mer > Så lagas fläsklägg.
Vikt och näring: Svålen är inte medräknad i portionsvikt och inte heller i näringsberäkningen. Äts även svålen ökar portionsvikten med ~80 gram (= 680g) och energimängden med ~225 Kcal (= 940 Kcal) per portion. Det vill säga mycket stor portionsvikt med mycket högt energiintag. Om man i stället undviker både svål och ytligt fett så blir portionsvikten cirka 525 gram vilket är något mer än normalt och energimängd knappt 500 Kcal per portion, vilket är ett normalvärde.
Fler recept inom Rökt fläskkött
Liknande recept som Rökt fläsklägg med surkål
-
Proffset röker revbensspjäll
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökgrillad kokt skinkstek
Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt fläsklägg med surkål
Tid: 30 min (+ 6 tim) , Svårighet: Lätt, Receptgivare: Kockskolan
-
Rökt hel fläsksida
Tid: 5 tim , Svårighet: Medel, Receptgivare: Kockskolan