Latin: Pyrus communis

Engelsk översättning pears

Fransk översättning poire

Italiensk översättning pera

Tysk översättning Bime

Spansk översättning pera

Päron (Pyros) är ett släkte tillhörande familj rosväxter, med ca 20 lövfällande arter, i huvudsak träd. Efter blomningen på senvåren utvecklas en saftig frukt av äppeltyp, vilken vanligen är "päronformad".

Intressant ur matsynpunkt är arten päron (Pyros communis), som är stamfadern till de flesta ätpäron som vi är bekanta med, samt japanska päron-sandpäron (Pyros pyrifolia), likaså med 100-tals underarter. Därutöver finns flera arter som är prydnadsväxter.

Päron växer och odlas i större delen av världen utom i tropikerna. Fynd från centraleuropeisk yngre stenålder visar att frukt från vildpäron användes som föda. I Italien var päronodling utbredd under 200-talet f.Kr., och en rad sorter omtalas av antika författare. Päron förekom i Sverige under 1500-talet vanligen insyltade eller torkade och troligtvis importerade.

Etengas: Mogna päron avger etengas (etylen) vilket är skadligt för många blommor och grönsaker. Läs mer > Etengas.

Päron äts vanligen naturell, eller tillredd i någon efterrätt. Päron är en vanlig frukt på ostbrickor. Av päron görs även päronbrännvin.

Säsong: Förekommer året om, tveksamt i juli-augusti. Svenska sept-november.
Anjou USA oktober-februari, Sydamerika mars-maj.
Conference Holland året om, främst september-april.

Förvaring: I kylskåp 2-8°C. 

Hållbarhet: 1-4 veckor varierande med sort.
Färska obehandlade i rumstemperatur  1-2 dagar.
Gråpäron har extra kort hållbarhet.

Horace Engdahl: Skillnaden mellan ett päron och ett äpple ter sig fundamentalt olika beroende på om man betraktar den som människa eller frukt.

Läs mer

Etengas

Recept med Päron

Det finns 21 recept med Päron